Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
moc prosím o pomoc s následujícím příkladem:
Pomoci taylorova polynomu stupne 2 vhodne zvolene funkce v bode, ktery ma celociselne
souradnice a je ze vech takovych bodu nejblize bodu, v nemz chcemem pocitat hodnotu
priblizne vypocitejte cos(-0.1)*ln(0.65)
Nastínění postupu výpočtu mi moc pomůže.
Děkuji.
↑ samum:
Ahoj.
Ten kosinus budeme počítat řadou se středem v bodě 0, logaritmus řadou se středem v bodě 1. Takže
např. cos(-0.1) vypočteme tak, že do známé řady
dosadíme
.
Řadu pro logaritmus si nepamatuji, tak si ji odvodím. Pro
je 
(geom. řada o kvocientu
), integrací této rovnice dostáváme
,
integrační konstantu C vypočteme z poslední rovnice dosazením
, čímž vyjde
. Dosazením y = -0.35 pak vypočteme ln 0.65 .
Atd v souladu s instrukcemi úlohy .
Stačí ?

↑ Rumburak:↑ Rumburak:
moc děkuji,
pokud jsem to správně pochopila, výsledek by měl být 0,538
↑ samum:
Numericky jsem to nepřepočítával, ale příslušné t.p. 2 stupně z toho dostaneme ve tvarech
pro
,
pro
,
takže funkci
nahradíme funkcí
,
kam dosadíme
.
PS. Také ovšem existuje něco jako Taylorův polynom pro funkce dvou proměnných (obecně n prměnných), což je poněkud složitější záležitost
a mám za to, že se ve školách ani běžně neprobírá. Na netu snad by se o tom dalo něco nalézt, v případě zájmu se na to budu moci podívat po neděli.
Můžete mi prosím zkontrolovat postup dle tohoto zadání?
Pomoci taylorova polynomu stupne 2 vhodne zvolene funkce v bode, ktery ma celociselne
souradnice a je ze vech takovych bodu nejblize bodu, v nemz chcemem pocitat hodnotu
priblizne vypocitejte 
postupuji dle vzorce: ![kopírovat do textarea $T2([0,0]) = f([0,0]) + f\frac{\partial }{\partial }x ([0,0])(x - 0) + f\frac{\partial }{\partial }y([0,0])(y - 0) + 1/2!f\frac{\partial }{\partial }\frac{\partial }{\partial }xx([0,0])(x - 0)^{2}+2f\frac{\partial }{\partial }\frac{\partial }{\partial }xy([0,0])(x - 0)(y - 0)+f\frac{\partial }{\partial }\frac{\partial }{\partial }yy([0,0])(y - 0)^{2}$](/mathtex/e6/e6d33a55ccb6b6e5f132518854a65bba.gif)
parciální derivace jsem určila takto:

derivace druhého stupně:

Postupuji správně?
Díky