Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, zajímala by mě jen jedna drobnost.
Sestrojte pomocí pravítka a kružítka úsečku, která má délku x cm: a)
- vím, že se to rozdělá na 3 * 1 a udělají se tedy 4 dílečky, pak kružítkem udělám z jednoho kraje do druhýho oblouk. Jen nevím, jestli stačí zapíchhnout kružítko prostě do půlky a udělat oblouček, nebo je to nějaký složitější. Přijde mi to totiž jaksi primitivní, když bych to en zapíchla doprostřed... asi, jak ten prostředek najít - jak? U tohoto příkladu je to jednoduché, ale jsou tam i složitější.
Děkuji :))

↑ ladyesik:
Zdravím,
tady to bude asi trochu složitější. Měla byste využít pravoúhlý trojúhelník, ve kterém je jedna strana dlouhá
cm. Víte, jak můžou být ostatní strany dlouhé, aby velikosti stran byly celá čísla?

↑ ladyesik:
Ten Váš postup vede k čemu? Váš oblouček má poloměr půl té úsečky. A kde se vezme ta odmocnina ze tří?
Skutečně musíte použít Pythagorovu větu. A není to nic těžkého. Zkuste najít tři rozměry trojúhelníku tak, aby to byly celé čísla a aby byl trojúhelník pravoúhlý, tedy pro ty tři hledané rozměry musí platit a^2+b^2=c^2. A jeden z těch rozměrů musí být odmocnina ze tří.

↑ ladyesik:
Ano, pomocí Eikleidových vět lze hledanou úsečku sestrojit také (jako výšku).
Já osobně bych se držel Pythagorovy věty.
Mějme pravoúhlý trojúhelník o stranách a, b, c.
Takže musí platit
. Jedna ze stran bude
. Jaké délky mají ostatní dvě strany, aby platila Pythagorova věta?
Hledáme a, c tak, aby platilo:
, tedy
. A pokud možno tak, aby a i c byly délky, které umíme narýsovat, nejlépe celá čísla.

↑ ladyesik:
Ano, ale vymyslete je tak, aby šly sestrojit! Jinými slovy, hledáme jakýkoliv pravoúhlý trojúhelník, jehož jedna odvěsna je dlouhá odmocnina ze tří. Těch trojúhelníků je nekonečně mnoho, ale jen jeden, který má délky ostatních stran rozumné (sestrojitelné pomocí pravítka).