Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj.
Mám vektory v a a z reálných čísel.
(1,2,3,4),(2,2,0,1),(1,2,a,2). A mám zjistit pro jaká a jsou lineárně nezávislé. Tak jsem sestavil rovnice:
2 1 1
2 2 2
0 3 a
1 4 2
Takže mám 4 rovnice a 3 neznámé? Normálně jsem eliminoval, něco vyšlo, ale nejsem z toho moudrý. Podle výsledků jsou vektory L nezávislé pro jakékoli a, ale já nevím proč.
Logicky by měla nějaká rovnice vypadnout, abych měl 3 rovnice a 3 neznámé, ale nějak se mi to nestalo.
Pro zajímavost mi vyšlo toto:
2 1 1
0 1 1
0 0 (a-3)
0 0 -4
Problém vidím v počtu rovnic, který je větší, než počet neznámých.
Děkuji za odpověď.
Pro libovolne a ma ta soustava jedno nebo zadne reseni (podle toho, jak vypada prava strana, kterou nepisete). Nektere vektory jdou tedy zapsat jako lin. kombinace zadanych vektoru jednim zpusobem a nektere nejdou.
Jde na to jit i lip nez pres soustavy rovnic (treba pres hodnosti - hodnost nikdy nebude 2)
-----------------------
„Vy, Filo?“
„No, co by ne? Ale dřív musíme mít srp na jetel anebo kosu.“
„Já chytnu srp –“
„A hned si usekneš prstíček! Na srp se musí zchytra. Potom bysme mohli mít slepičky a kohouta!“
„A paviána,“ vyhrkne Kája.
„Snad páva?“ opravuje Fila. „Toho jsem jednou viděla na obrázku.“
„Což ,artilopu‘, tu bysme taky mohli mít, ne?“ usmívá se Kája.
Fila se zamýšlí. Usilovně drhne pískem dno v hrnci. Ne, „artilopu“ nezná. Třeba to budou ňáké „ekstrovní“ slepice.
Pravá strana rovnic je 0.
Ale pořád to moc nechápu. Podle výsledků jsou vektory lin. nezávislé pro jakékoli a. Hlavně nechápu tu soustavu, proč mi nevypadla jedna rovnice. Závislost a nezávislot teď neřešme.
jedna rovnice vypadne
a) pokud je a=3, vypadne radek se samyma nulama
b) pokud je a jine nez 3, je posledni i predposledni radek nasobkem radku 0 0 1
k metode: O.K. takze zjistujeme, kolika zpusoby lze nulovy vektor vyjadrit jako linearni kombinaci zadanych. To jde vzdy aspon jednim zpusobem - tj. jedno reseni jiste bude existovat - trivialni reseni slozene ze samych nul.
Pokud by to slo i jinak, tak jsou vektory zavisle. To by ale hodnot musela byt dve nebo min, coz nikdy nebude.
O.K.?
------------------------------------------------
Domodlí se „Andělíčku“, a protože dlouhá chvíle trvá, začne táhle: „Na tý louce zelený“ a potom tu, o které maminka řekla, že vůbec pro děti nepatří, ale která se moc hezky zpívala: „Já jsem si ten kvíteček za čepici dal, abych na svou panenku stále vzpomínal,“ jak ho naučili kluci v Lážově. Dozpíval. Zamyslil se. Mamince se ta písnička nelíbila. Proč asi? „Hm,“ usmívá se Kája, „já už vím. Je tam o panence a maminka měla nejspíš vyjednáno s Pilkuskou, že přinese kluka. A když ona holku, která si za chvíli bude hrát s panenkami, tak maminka se zlobila při písničce.“
Stránky: 1