Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Tomas.P:
Vzoreček mám taky... ale nevím co s tím.... Dosadit obě ty vlnové délky nebo jak? :(
Nastává int. maximum, pro dráhový rozdíl tedy platí:
Kde k je 1,2,3,4.....
K interferenci dojde, pokud bude celým násobkem vlnových délek.
K úloze tedy je třeba určit vlnové délky tak, aby po vynásobení přirozeným číslem k daly výsledný dráhový rozdíl.
Do toho dosadíš max. a min. vlnovou délku světla, a zjistíš hranice, kde se bude číslo k pohybovat.
A pak pouze vypočteš vlnové délky pro ty přirozená k ze zjištěné oblasti.
↑ Tomas.P:
:'( umřu z toho.... mám v sešitě zapsané, že je to pro minimum.. a pro maximum že platí
.... tak já už fakt nevím. :((
↑ Maths:
Omlouvám se, přehlédl jsem se:
Takže sumárum:
INT. maximum:
, po úpravě 
INT. minimum: 
_______
Takže ze vztahu
si vyjádři k. Dosaď vlnové délky hranice viditelného světla, vyjdou ti nějaké dvě hodnoty k (reálná čísla). Pak pro všechna celá čísla k mezi těmito dvěma hodnotami dopočítej dle samého vztahu vlnovou délku.
↑ Maths:
Vzorce, které jsem uvedl, platí pro interferenci na tenké vrstvě. Nejsem si jistý, ale pro tento případ by mělo platit: interferenční maximum
, interferenční minimum
. Zdroje: http://fyzika.jreichl.com/main.article/ … ani-vlneni a http://www.cez.cz/edee/content/microsites/laser/f8.htm
↑ Tomas.P:
Taky jsem to tak našla i v nějaké knížce, ale v sešitě to máme se znaménkem - tak vůbec nevím..
Ahoj, k těm znaménkům.
Je úplně jedno, zda-li tam máme + nebo -. Vždycky je ale dráhový rozdíl pro int. minimum roven lichému násobku půlvln: (2k + 1) i (2k - 1) jsou pro k z N lichá čísla.
Většinou se používá s tím mínus, protože to k současně určuje řád interferenčního minima, tedy první možné k, kdy je dráhový rozdíl kladný je jednička - tedy první interferenční minimum (pokud by tam bylo plus, tak by bylo první jako nulté, což je divné)