Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Mám tu problém. Připravuji se na přijímací zkoušky a hodně se obávám výrazů. Učili jsme se je na začátku školního roku a já už jsem to zapomněl. Mohl by mi někdo prosím vás vysvětlit, jakým způsobem, co udělám první atd, zjednoduším tento výraz? Vůbec jsem to nezkoušel počítat, protože nevím, kde a jak začít. Poradíte mi pěkně od začátku?
↑ Janisek:
osobne bych si to vsechno prevedl na spolecnyho jmenovatele a pak uz je to scitani a odecitani ...
↑ Janisek: uz to prepisuju z papiru do toho latexu, tak do 10min to snad bude :d
↑ Janisek: tuhle typy prikladu slouzi jen jak zdrzeni u pisemek jelikoz prepisovani porad dokola 20clenu je doela nadlouho a pak se v tom snadno udelaji chyby, nekde nedas ^2 nebo misto + das - atd, ale obecne plati ze tady je nejdulezitejsi vedet ze vsechno jde vynasobit jednickou a nejenom tak ze napiseme *1 ale jednicka je i x/x nebo v tomhle pripade treba i a pak uz jen vzorecky typu (a+b)*(a-b) (a+-b)^2 atd ...
↑ Janisek:
Jak mám tu druhou řádku... tak to musíš vynásobit, chápeš? jako, když je např. a(a-b) ..dejme tomu... tak to bude a2 - ab chapeš? tímto zpusobem čitatele roznásobíš
↑ Miky4: , presne jak pisu, tyhle typy slouzi k zdrzeni a ke zmateni, jsou v podstate snadny ale oproti vetsine slovnich uloh zaberou podstatne vic casu a docela snadno se v nich udelaji chyby, a ne ze ta moje uprava je primo chyba ale je to proste roznasobeni navic u kteryho jsem se musel o chvili dyl zdrzet abych nepsal a^3 atd, i na tom miste by se dalo dostat do temer slepe ulicky ...