Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, dnes jsem náhodou znovu procházel tvrzení které mi zde na fóru někdo pomohl dokázat, to tvrzení je takové: Každé
pro které je
prvočíslo nelze pro přirozená
vyjádřit rovnicí
nebo
. A současně každé
pro které je
prvočíslem nelze vyjádŕit rovnicí
nebo
. Zkoušel jsem dokázat, že je obou takových prvoćísel stejně mnoho, ale néjak jsem dośel k závéru, že je více prvočísel ve tvaru
. Prosím o kontrlu násleujícího postupu kde jsem udélal chybu:
1) první předpokládejme že a se nerovná b. potom každému k, které vyhovuje rovnici
lze přiřadit právě jedno k takové, že vyhovuje rovnici
. Například pro k=13, které lze rovnicí 1 vyjádŕit pro a=2 b=1, lze přiřadit pro stejné hodnoty a,b hodnotu k=9.
2) stejným způsobem můžeme přiŕadit každému k, které vyhovuje rovnici
jedno k takové, že vyhovuje rovnici 
3) body 1 a 2 nám říkají (jestli jsem neudélal néjakou chybu při úvaze) že pro a se nerovná b je prvočísel 6k-1 stejne jako prvocisel 6k+1
4) nyní budeme zkoumat možnost a=b. po dosazeni nám vyjde pro 6k+1 podmínky
a
. Pro 6k-1 podmínka
Už odsud jde ale vidét, že bychom museli dvoum hodnotám pro 6k+1 přiŕadit jednu hodnotu pro 6k-1, tedy složených čísel ve tvaru 6k+1 je více neź složených ćísel ve tvaru 6k+1, z toho plyne že prvočísel ve tvaru 6k+1 je méně jak prvoćísel ve tvaru 6k-1.
Jsem sám zvédav, kde jsem udélal chybu, protoźe závér je tak divný, źe je urćitě śpatně. dékuji za objasnéní.
edit: do jaké sekce mám příště dávat podobné otázky které se netýkají ućiva na SŠ, které délám ve volném ćase? dávám to sem aby bylo vidět že jsem stŕedoškolák, vždy ale pŕemýślím kam mám pŕíspévek vloźit.
Ak to chápem správne, tak ty tvrdíš, že:
Pre každé
také, že
je prvočíslo existuje aspoň dvojica prirodzených čísel
takých, že je splnený aspoň jeden zo vzťahou
,
.
Zvoľme si
. Potom
, čo je prvočíslo. Nájdi mi také
, pre ktoré platí
alebo
.l...
nene ne ja právě tvrdím, že pro kaźdé takové číslo toto NEplatí. Naopak tvrdím, že vyjádření platí pro LIBOVOLNÉ číslo k, pro které je 6k-1 nebo 6k+1 složené číslo. to jsme uź v nějakém článku tady na fóru dokazovali právě i v souvislosti s prvoč. dvojicemi, kde jsme dokázali, že:
Pokud pro nenulová celá čísla nemůže nastat rovnost
pak
i
jsou prvočísla.
edit: omlouvám se napsal jsem to śaptně hned v úvodu má být: NELZE zapsat rovnicí, už je to opraveno
Dobre. Mohol by si mi prosím vysvetliť, čo myslíš touto vetou ?
"Zkoušel jsem dokázat, že je obou takových prvoćísel stejně mnoho, ale néjak jsem dośel k závéru, že je více prvočísel ve tvaru
. "
Ďakujem.
Keď ti ide o dôkaz, že každé prirodzené číslo
také, že
je zložené, sa dá napísať v každom z tvarov
a) 
b) 
pre nejaké
, tak tu je:
a) Predpokladajme, že
. Toto je ekvivalentné s
. Číslo
je zložené, teda sa dá napísať ako súčin dvoch čísel väčších ako 1. Skúmajme, aké zvyšky môžu tieto čísla dávať po delení 6.
Ľahko sa presvedčíme, že jedno musí dávať zvyšok 1 a druhé zvyšok -1 (to je vlastne zvyšok 5). Teda existujú také prirodzené čísla
, že
. Voľbou
,
máme nájdene vyhovujúce prirodzené čísla
.
b) Vyjadrili sme číslo
v tvare
. Na jeho vyjadrenie v tvare
stačí zameniť premenné
. Tým je celé tvrdenie dokázané.