Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
Kosý jehlan, jehož podstavou je pravidelní pětiúhelník se stranou délky a =4,5cm, má jednu boční hranu kolmou k rovině podstavy, její délka je b = 8cm. Vypočtěte povrch.
Tady nějak vůbec netuším :) Prosím o pomoc, díky

Nevíte prosím aspoň nějaké vzorečky? já to nemůžu nikde najít ... googlím jak blázen ;) díky
Zdravím,
kosý jehlan vypadá tak, že výška neprochází středem podstavy, ale mimo. Ve Tvém případě výška a boční hrana b je totéž. Na obrazku z německé wikipedie do paty výšky umísti odpovídající vrchol pětiúhelníku ze základny, zbytek základny si překresli do pětiúhelníku. Tedy budeš mít 2 stejné pravoúhle trojúhelníky s jednou odvesnou b a druhou odvesnou a. U ostatních trojúhelníků bude základna a, další strany musíš dopočíst (také 2 stejné trojúhelníky) a jeden poslední odlišný, ale rovnoramenný se základnou a.
Když dokreslíš, bude to vidět dobře. Ať se podaří.

Díky za odpověď ^^,
ty první dva trojúhelníky mám. Obsah těch dvou bude dohromady prostě S = a*b že? :) protože si to můžu snadno přehodit jako obdélník ...
Teď jsem se jenom zasekl u těch zbylých dvou. Další stranu jsem si spočítal z pythagorovky původních dvou trojúhelníků, takže není problém v tomhle. Pro ty trojúhelníky nevyplývá nic, co bych mohl použít ne? nejsou rovnoramenné, neznám jejich vnitřní úhly.... atd :)
Mám jenom dvě strany a z toho to dopočítat bohužel nedokážu, díky.
↑ FlyingMonkey:
Můžeš dokreslit pravoúhle trojúhelníky, ve kterých bude odvesna v a druhá odvesna=uhlopříčka základny (pětiúhelníku). Tak najdeš třetí nejdelší stranu pro "nespeciální" trojúhelníky.
Poslední trojúhelník bude rovnoramenný (rameno je v předchozím výpočtu).