Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím :)
vím, že matematici si většinou nelibují v čtení sáhodlouhých textů, takže se to pokusím co nejvíce zkrátit.
V krátkosti jsem student a tak bylo záhodno během studia najít nějaký příjem, tak jsem se asi od 15 začal vzdělávat v pokeru a od 18 hrát a od té doby to mám jako takovou brigádu :)
Možná někteří sledujete, jak se teď snaží poker poslanci narvat pod hazard, aby se mohl hrát pouze v casinech. Důvod je prostý => $ pro ně ... Což se mi samozřejmě nelíbí, protože flexibilita této "práce" je pro mě velmi důležitá a alespoň během VŠ s tím ještě určitě počítám.
Chtěl jsem se zeptat, jestli si myslíte, že je možné, matematicky dokázat, že to hazard není, pak by už nešlo argumentovat vůbec ničím. Určitě jako inteligentní lidé víte, že například v prší, mariáši atd., je možné vytvořit si nad soupeři tzv. edge - výhodu. Která vám umožňuje vyhrávat častěji než ostatní.
Například od malička jsem hrál prší, s kamarády, s prarodiči, se sestrou. A naučil jsem se počítat karty, které zůstaly v balíčku/v ruce, věřím, že to dělalo mnohem víc lidí, kteří si teď toto čtou, podle toho se dala jednoduše přizpůsobit strategie. Říkám to proto, abych přiblížil problematiku pokeru i těm, kteří se o to nezajímají, na podobných - ale o dost pokročilejších principech funguje i tato karetní hra. Tímhle jste/jsme byli schopni porážet soupeře častěji. Takže kdyby se například každé kolo hrálo o 1kč, budeme na tom dlouhodobě profitovat, protože budeme mít nad soupeři edge.
Takže zpět k dotazu, zajímalo by mě, jestli je vůbec možné, nějakým způsobem formulovat důkaz. Že karetní hry (zejména pak poker) nejsou o štěstí, ale o umu. Samozřejmě, štěstí tam hraje roli, to netvrdím, ale přeci to nejde srovnávat s krabicí, kde se točí kulička, kde máme jasnou % nevýhodu a nemohu OVLIVNIT výsledek :)
Já bych rád, něco zkusil vymyslet sám, ale na tohle mám opravdu omezený arsenál a nejsem ani zdaleka taková "bedna" ...
Budu rád za jakoukoliv reakci, tohle mě vážně baví a zajímá řešit,
Díky!
F.M.
tak osobne zastavam nazor ze v karetnich hrach jde predevsim o stesti, z nejake casti to pak jde ovlivnit pripadnym pocitanim karet, ale samozrejme zalezi na konkretni hre, u her kdy se hraje jeden proti jednomu a az do konce (ze v balicku nezbydou karty) tak se da vyhrat i kdyz budu mit horsi karty ale spocitam si co ma souper(nefunguje to ale vzdycky jelikoz jak jsem psal, karty jsou z velke casti o stesti a proste kdyz se nedari tak at pocitas jak pocitas nevyhrajes), poker je jiny v tom ze se nehraje dokonce, takze se v podstate neda urcit jaky karty souper ma, navic poker vzdycky rad obhajuju tvrzenim ze je to asi jedina karetni hra co se da vyhrat i se spatnejma kartama. Jinak k te definici hazardu, tim se nerozumi ze je poker o stesti ale to ze se hraje o penize.
Zdravím, podle mého názoru karetní hry, ve kterých jde více o štěstí než o umu (prší, vojna atd.) nejsou pořádnými karetnimi hrami, naopak ve spravných karetních hrách jde více o um než o štěstí (mariáš, taroky, poker atd.). Jinak co se týče "hry o peníze", šachy jsou taky hazard? Vždyť když jdu na šachový turnaj, tak musím zaplatit vstup, že kterého se potom vyplatí odměna vítězi, stejně tak, jako v pokeru. (Nic proti šachům, ty mám raději než poker.)
↑ Miky4:
S sachama bych to opravdu nesrovnaval, protoze tam to je ciste o tom, kdo to lepe umi hrat, kdyz pomineme to, ze nekdo se blbe vyspi a prehlidne jednu kombinaci. Na druhou stranu poker se od mariase vyznamne lisi tim, ze se u nej da bluffovat. Nemuzete v mariasi prece nahlasit sedmu a pritom ji nemit na ruce. Poker sam nehraju, ale podle me to hazard neni.
↑ FlyingMonkey:
Pokud hraješ poker a přistupuješ k němu takto matematicky, strašně by mě zajímalo, co bys řekl na českou karetní hru Malacca, která je o bluffování a sázení.
Pořádali jsme v ní turnaj na Dobříši (fantasy víkend v knihovně) a všechna přípravná kola s výjimkou jednoho a také finální turnaj vyhrál týž hráč.
Přitom na první pohled by se mohlo zdát, že Malacca je o náhodě. Ve skutečnosti je to odhad pravděpodobnosti a také umění dostat se do hlav soupeřů.
http://www.hras.cz/spolecenske-hry/kare … ratska-hra
Nechtěl by sis hru zkusit v nějaké herně a napsat svůj názor?
Jirka