Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím :)
mám tu takový příklad, na který si myslím, že jdu správně, jen mi překvapivě nevychází ^^
"Do rovnostranného trojúhelníku ABC o straně délky a je vepsán obdélník, jehož strany jsou v poměru 2:1. Vypočítejte jeho rozměry."
- důležité, že budou dva výsledky, že?
protože:
z pythagorovky. 

Ahoj ↑ FlyingMonkey:,
a mozno su aj ine polohy... vsak byt vpisany neznamena ze jedna strana obdlznika lezi povinne na jednej strane trojuholnika.
Poznamka, len na tvoj prvy obdlznik
Vyska ho dli na dva stvorce, cize mozes uvazovat ten polovicny problem, tak pouzijes diagonalu stvorca.... staci?
Ina technika na taketo ulohy je stejnolahlost (porozmyslaj o tom)
↑ vanok: pokud je ctverec nebo obdelnik vepsany do rovnostrannyho trojuhelniku tak jedna strana ctverce/obdelnika musi lezet na jedne strane trojuhelnika ne?
edit, tak jsem se predtim "trochu"sekl s vysledkem, bez nacrtku to slo nejak blbe ... kratsi strana je 
↑ Siroga:
Vsetko zavisi na definicii, aku das tomu pojmu.
↑ vanok: tak kdyz je vepsany tak se ma dotykat vsemy vrcholy stran trojuhelniku ne? z toho mi vychazi ze vzdycky jedna strana obdelniku bude na strane trojuhelniku a zbyli 2 stranu trojuhelniku se budou dotykat jen vrcholu, nejak si neumim predstavit jak bych tam napasoval ten obdelnik aby nelezel stranou na strane trojuhelniku

↑ BakyX:
A to moje neplatí proč? :O
nerozumím ... Jak můžeš porovnávat a/2 s x, když to není v trojúhelníku? nebo předpokládáš, že ten obdélník tu stranu a bude půlit? Jestli ano, proč to tak je prosím?
Prosím, kde jsem špatně uvažoval v tomhle a proč mi to nevyšlo, díky:
↑ FlyingMonkey: pripadne kde beres tak pekny priklady a zda u toho jsou spravna reseni?
↑ Siroga:
Ak je to definicia, tak ano... ale.
Napisem ti jeden problem:
Vpisat do bezneho harku papiera A4 ,jednu kostru (patronu) kocky, taku ze da kocku najvedcieho objemu.
Ake je podla teba riesenie?
↑ FlyingMonkey:
Podobnosť BDC a XZC.
↑ Cheop: správný řešení je nejspíš užitím podobnosti a nevím jestli v případě nastojato i nalezato mají stejný rozměry ale v případě nastojato ke kratší strana 
tak před editem to bylo dobře...
Tak strany u obdélníku nastojato a nalezato nejsou stejný a kratší strana v případě nalezato je 
Ps to platí za předpokladu že se mi ještě neuvaril mozek, pevné doufám v to že to je dobře :D
↑ Siroga:
google mi dal taketo priklady
http://www.google.com/search?hl=fr& … 4QTVjf2HBA
pochopitelne, casti na lepenie treba zabudnut.
↑ vanok: takze, kdyz je to krychle a nezjistil sem zpusob jak ji nechat pouze ve 2 radcich tak aby se skladala z jednoho kusu tak mne napada jen tahle mosnost :
↑ Siroga:,
No urobme z toho konkurz... aka velka moze byt ta optimalna kocka? pre papier rozmerov aXb
Ale tu to slovo vpisane si interpretoval inac ako klasicky... co je dobra cesta k rieseniu.

Cheop napsal(a):
↑ FlyingMonkey:
Obrázek:
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012 … 2obdel.png
Ahoj, výsledky jsou: 

Mimochodem, mohl bys prosím nastínit, jak jsi to provedl? :)
Z Bakyho podobnosti to asi nebudu schopnej vykutat... Díky
Stránky: 1