Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, opět mám s příkladem menší trable, mám pocit, že to mám dobře ale výsledek přesne nesedí, ....
příkald je :
Bod o hmotnosti m se pohybuje po nakloněné rovině bez tření, která na konci přechází na válcovitou plochu o poloměru R. Zjaké výšky h by musel klouzat aby udělal celou otočku a nespadl. budeli jeho počáteční rychlost 
\Postupovala jsem následovně 

za 

a vím ževzorec
je pro
a já potřebuji pro
tedy pro clou kružnici, ...už jsem v tom natolik zamotaná že se nemůžu dále pohdnout. proto prosím o radu, moc děkuji
výsledek má být 5/2R, což v podstatě mám ale nevím jak se vymotat z toho vzorce
Ahoj.
Bude, myslím, užitečné ten problém poněkud zredukovat.
Hmotný bod má v závěru vykonat setrvačností pohyb po kružnici umístěné ve svislé rovině (jde o kružnici, která je průnikem této roviny
s válcovou plochou). Podstatné je,
(1) aby odstředivá síla při pohybu po kružnici nebyla v žádném jejím bodě zcela překonána tíží.
Zda se to podaří zajistit, závisí na kinetické energii
v dolním bodě té kružnice. Podmíku (1) nutno zformulovat matematicky, bude tam
hrát roli rozklad tíhového zrychlení do tečného a normálového směru v daném bodě té kružnice.

Ted tak koukam, ze jsem tam napsala blbe znaminko u
má být minus takze vysledek mam teoreticky dobre, pokud to ten klucina v odkaze ma spravne :-)