Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Po dlouhé době, co jsem ze školy ( 5 let ). A o matematiku jsem ani nezavadil, jsem se přihlásil na universitu - ČVUT do Prahy. Byl jsem přijat bez přijímacích zkoušek na obor softwarového inženýrství, jedná se o dálkové studium :), málo studentů, asi.
A poměrně dlouhou dobu je tam matika. A mám z toho celkem velkou hlavu :(. Protože mám víc než značné mezery, ve středoškolské matematice. K té vysoké se snad dostanu a doufám že se i udržím. Tak se to snažím dohnat, akorát nevím kde bych měl začít ( já vím od začátku :) ) a pak i kam pokračovat aby to šlo tak nějak chronologicky za sebou, abych v tom neměl nepořádek
Díky předem za rady
Tezko poradit, kdyz nevim, co presne umis a cemu nerozumis. Pri studiu zakladu vyssi matematiky clovek nejprve narazi na predmety jako je analyza, linearni algebra, mozna trocha diskretni matematiky, kdyz je to pocitacovy obor, pozdeji mozna logika, pravdepodobnost a statistika a dalsi. Aby tomu clovek porozumel, netreba toho podle meho zas umet tolik ze stredni, ono se ukaze, ze ta stredni skola to vsechno dost zjednodusuje a ze ve skutecnosti je to uplne o necem jinem. Dulezite jsou podle me hlavne funkce a rovnice, spetka kombinatoriky, spetka analyticke geometrie, komplexni cisla, a zaklady teorie nekonecnych posloupnosti a rad. Jedina vec, kde je treba jit opravdu do hloubky jsou funkce a rovnice, ostatni staci tak nejak ramcove chapat. Pozdeji na vysce pak staci troska zajmu, nebat se premysleni a mit hlavu otevrenou.
Jo a jste se vyplati znat takove zakladni veci jako jsou mnoziny, ciselne obory a vyroky.
koukni, co se tak chce na přijímačkách - http://sneakfast.borec.cz/ftp/matematika.pdf
vyhazovací je lineární algebra, tu nesmíš podcenit. na stránkách FEL je dost elektronických skript, která ti pomohou. doporučuju ti koupit si sbírku příkladů od pana Poláka (ten díl, ve kterém jsou funkce), počítej rovnice a kresli grafy funkcí, budeš v pohodě:) hodně štěstí při studiu
↑ thriller:
A v jakém ročníku? Zaměření?
↑ wescoast: Prvák magisterskýho (FN). A ty?
Jestli je to FEL, tak:
1. semestr: Matematika 1 - analýza, derivace, integrály, limity, řady.
Lineární algebra - vektory, matice, lineární prostor. Nářez a vyhazovací předmět.
2. sem. Matematická logika - výroková a predikátová logika. Lehčí, než algebra.
4. sem. Diskrétní matematika - matematická indukce, počítání modulo číslo, polynom, rovnice, šifrování RSA, grupy atd.
Víc matiky není.