Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Opakuji si na maturitu a narazil jsem na implicitně zadané funkce a jejich derivace (kvůli tečnám). Mám napsané jakési odvození, ale nejsem z toho moc moudrý, mohli byste mě nějak usměrnit?
Mám implicitně zadanou funkci , chci ji zderivovat podle x. Mám tedy
Nerozumím tomu, jak se z druhého kroku dostanu na třetí, šlo by to nějak objasnit?
A ještě: výraz je stejný jako
, rozdíl je jen, aby se odlišilo, že se jedná o derivaci implicitní funkce?
Díky
Zdravím,
pokud zapíšeš v 3. řádku , potom je to vyjádření z rovnice
, ovšem chybí znaménko "minus", oprav si ještě, prosím.
K zápisu výrazu jde o zápis pro parciální derivace. Vy jste takový důkaz brali na SŠ i včetně parciálních derivací? Nebylo by vhodnější označení, jak je použito zde (6. str pdf)? Děkuji.
Zdravím,
↑ Magicmaster:
Na druhém řádku by nemělo být ale
. Přechod na třetí řádek pak je derivování funkce více proměnných, kde se používá „vzoreček“
V našem případě a
.
↑ jelena: Jako důkaz jsme si psali těchto pár řádků, tak se snažím pochopit souvislosti. Nicméně parciální derivace jsme nedělali, takže možná zase učitel smíchal různé věci dohromady. Bylo nám řečeno, že symbol je spojen s derivací implicitně zadané funkce. Holt u maturity tyto tři řádky napíšu a budu doufat, že to bude stačit, protože víc ani nikdo ze spolužáků nemá :)
↑ Pavel Brožek: Díky, tento vzorec jsem ještě neviděl, ale napíšu si ho a holt bez důkazu použiju.
↑ Magicmaster:
děkuji za zprávu a za upřesnění, úspěšnou maturitu přeji.