Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chtěl bych vás poprosit zda li by mi někdo nepomohl s úpravou téhle derivace:
postupovál jsem takhle:
derivace 1 fce * 2fce -1 fce * derivace vnější 2 fce * derivace vnitřní 2 fce, to první x u druhé fce mi da jedna nebo to mám brát jako další fci?
bohužel dále nevím jak pokračovat s úpravami :(
↑ HellBoyCz:
Dobrý den,
to je celé nějak divně zderivované.
Nutno použít vzorec pro derivaci podílu (derivace 216 = 0 !) a pozor na derivaci součinu ve jmenovateli.
↑ HellBoyCz:
Dobrý den,
tak ještě jednou: ![kopírovat do textarea $[\frac{216}{x*\sqrt{18-x^2}}]'=\frac{-216*[\sqrt{18-x^{2}}+x*\frac{1}{2}*(18-x^{2})^{-\frac{1}{2}}*(-2x)]}{x^{2}*(18-x^{2})}$](/mathtex/50/50052cee7d3a55f8101bc33ec158bd92.gif)
Teď již možná bude úprava jednodušší...
↑ HellBoyCz:
Zdravím.
Ten zápis 
je chybný i po formální stránce, protože druhá rovnost identicky neplatí (ani kdyby to pak bylo zderivováno správně).
V podobných případech nutno psát
a pod.
Pokud jde o vlastní techniku derivování, zde mi připadá výhodné převést zlomek a odmocninu na mocniny:
.
↑ Rumburak:
Pěkný způsob :) vyzkouším i ten tvůj v rámci procvičení
Poznamka: dam ti este inu metodu
tato rovnost 
nam da
Ak zderivujes formalne tuto relaciu a nahradis na koniec v nej f(x); dostanes po malych upravach f'(x).
Dobrý večer, předem děkují za trpělivost se mnou:
Takjo napsal(a):
↑ HellBoyCz:
Dobrý večer,
tak zkusíme pokračovat:
nějak nemohu úpravami dosáhnout tohoto zlomku, asi dělám nějakou nepovolenou úpravu.
ve čitateli jsem pokrátil 2 ,dal jsem společný jmenovatel a dostal jsem tenhle výsledek.
Děkují za pomoc
↑ HellBoyCz:
Dobrý večer,
předně jde o složený zlomek, upravte ho dle schématu: 
a odmocnina na druhou se "pokrátí"...
↑ vanok:, dobre dam ti aj dalsiu etapu
derivujme 
To nam da
z toho 
A zvysok iste dokazes
↑ HellBoyCz:
Zdravím,
na první pohled je to špatně: Některá z rovností Tvého řetězu nemůže platit, protože jinak bychom pomocí transitivity rovnosti dostali

a odtud úpravami postupně
.
Tvůj postup je tedy správný nanejvýše pro
. :-(
Chyba vznikla tím, že necitlivě zacházíš se znaménkem "=" . Derivace funkce f obecně není totéž, co funkce f , takže identita f(x) = f'(x) obecně neplatí
(někdy sice ptatí, ale to pouze pro funkce tvaru
, kde K je konstanta).
Chceš-li derivovat funkci
, nemůžeš výpočet zapisovat tak, že k této rovnosti jen připíšeš další rovnítko a pak už derivuješ.
Za takovou chybu bys také mohl okamžitě vyletět od zkoušky, už jednou jsem Ti ji vytkl - viz ↑ Rumburak:.
Navíc tam máš i chybu v použití vzorce pro derivaci podílu - špatně jsi zderivoval čitatele.
↑ HellBoyCz:
Zápis už je formálně v pořádku, ta další chyba je už také odstraněna, takže až do konce prvního řádku je to dobře.
Pak jsi ale v čitateli zapomněl umocnit
a ve jmenovateli se z
najednou stalo
(podotýkám, že zlomek zatím
není v takovém tvaru, aby se dal krátit).