Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den potřebovala bych prosím poradit s pár příklady
u toho to příkladu mi pořád nevychází výsledek (mělo by to vyjít tak jak je to v tom rámečku), asi tam mám někde chybu, které jsem si nevšimla...
a u těchto tří příkladů bych potřebovala poradit co dát do té substituce...pak už bych to snad spočítala.
děkuji moc
prvni: 1-x=t
druhy: sin(x_=t nebo cos(x)=t
treti: cos(x)=t, ale pred tim pouzit sin(2x)=2sin(x)cos(x)
Pokud se integruje pres t, nemuzete tam nechat x^3, musi se misto toho dat t+1
↑ Hanys113:
zdravím,
v 1. integrálu je třeba rozepsat
, potom
,
.
A tak to použit do substituce. Používáš online nástroje úvodního tématu VŠ? Děkuji.
Hanys113 napsal(a):
↑ kaja.marik:
To moc nechápu s tím t+1
Dobrý den,
je to přímo vidět ze substituce: 
Tak u toho 1. příkladu mi to pořád nevychází, byla bych ráda kdyby mi tu někdo napsat ten postup.
Druhý příklad jsem už úspěšně spočítala, ale u třetího mi vyšlo sin nadruhou x / 2 + C a má vyjít sin načtvrtou x / 4 + C.
U toho posledního příkladu mi taky vyšlo úplně něco jiného ( má vyjít 2 Ln [sin x] + C
doporucoval bych
1) zalozit tema pro kazdy integral zvlast, protoze se moc nechytam ktery je prvni a ktery druhy integral. Jestli se to bere jako sada ctyr integralu, nebo jestli je jeden integral zvlast a potom sada tri integralu
2) overit si vysledky pomoci nejakeho online nastroje
3) vlozit na forum vlastni vypocet citelne napsany. Je jednodussi napsat, v cem je chyba, nez sem vepisovat vzorove reseni.
↑ kaja.marik:
Tak já teda založím další témata a přepíšu to co mám...
Použij prosím nabízené substituce a to pro přepis celého zadání 1. integrálu:
,
a
, potom to, prosím, přepiš čitelně dle doporučení ↑ kaja.marik:a pak se uvidí.
MAW to počítá jak? Děkuji.
↑ Hanys113:
má to být tak, jen formálně v přehlednějším zápisu. 
↑ Takjo:
děkuji, již opakovaně jsem psala, že 2 proměnné v jednom integrálu je věc nehezká, rozsáhlejší debata je v tématu. Jelikož zde v tématu působí vážený kolega ↑ kaja.marik:, tak se zeptám na nějaké zdůvodnění, proč je to nehezké? Děkuji.
-------------------
Na oplatku sdělím, že o studiích budoucího lesního inženýra na VŠ toho moc nevíme, převážně se věnoval hře na klavír a občas se vzchopil, aby výtečně složil zkoušky. Na praxi šel na Severní Moravu, do Dražova. "...studuje na technice, ale theorie - v lesích pro kočku"
↑ jelena:
Dobrý večer, či dobré ráno,
ano, jsem si vědom, že míchání dvou proměnných v jednom integrálu je věc nehezká byť i pouze na jeden mezivýpočet.
Jak z hlediska nejasnosti definičních oborů obou proměnných, tak i jejich diferenciálů... Také děkuji :)
↑ Takjo:
:-) určitě dobrý je večer. Pojem "dobré ráno" neznám.
Pro pořádek:
a) připouštím, že ubohost některých VŠ vede k tomu, aby učitel na prosazování některých úprav rezignoval, měli bychom se však snažit o korektnost - jsou školy, kde nerezignoval,
b) děkuji za přehledná a podrobná řešení, ovšem velmi bych poprosila, abyste se seznámil jak s doporučením pro odpověď, tak i s debatou okolo pravidel a ke kompletním řešením (v sekci Připomínky je toho historicky více).
c) také podpořte, prosím, větší využití online nástrojů úvodního tématu sekce VŠ pro samostatné kontroly - viz např. zde.
Berte to, prosím, jako laskavé doporučení a ať se tady líbí :-)
Jelena.
Pekny den
uz se asi vsechno podstatne reklo, ale jeste me napadlo: pokud je x funkce promenne t tak bych skoro o integralu
rekl, ze to je neurcity vyraz. Pokud je x=e^t tak to vychazi jinak, nez x=t+1. Ten pojem "neurcity vyraz" je, pres vsechny vyhrady k nemu, takove snadno zapamatovatelne heslo, ze se to mozna do dnesni doby a dnesniho skolstvi hodi. Navic to deti znaji z limit.
Stránky: 1