Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám za úkol vyšetřit průběh funkce se vším všudy, něco jsem spočítal, u něčeho jsem si jist že mám dobře u něčeho už méně...a jelikož matikář je satan, který mi kvůli chyby nedá zápočet, budu rád za kontrolu:)
Zadání:
1)Definiční obor: D(y)=R-{0}
2)Průsečíky s osami
x:
![kopírovat do textarea $x=\sqrt[3]{4}$](/mathtex/19/192fdc980ad66fffe844d137efbb003a.gif)
y:
a tady je to neurčitý výraz a nevím co s tím
3)není periodická
4)není sudá, není lichá
5) limity v bodě nespojitosti

6)extremy,monotonost
derivace funkce 
lok. extrem v bodě ![kopírovat do textarea $x=\sqrt[3]{-2}$](/mathtex/57/57d3c3fad8b6cc5353bc38b02ffb2713.gif)
klesající ![kopírovat do textarea $(-\infty ,\sqrt[3]{-2}\rangle $](/mathtex/1f/1f8b7c9592b4830d0d3127597bfae1bd.gif)
rostoucí ![kopírovat do textarea $(\sqrt[3]{-2},0)\cup (0,\infty )$](/mathtex/80/80f01564d06beac0fcd30f658c18a21c.gif)
7)inf. body, konvexnost,konkávnost
2.derivace=
inf. bod 
konvexní 
konkávní 
8) asymptoty
a) bez směrnice 
b) se směrnicí
a tady si už nejsem vůbec jist jak na to
vyjde to nekonečno/ nekonečnem, když použítu L´Hospitalovo pravidlo tak dojdu k +- nekonečno
když to vydělím největší mocninou dojdu k 1/0
budu rád, když si někdo udělá čas a projde to. Jsme otevřen ke kritice a budu vděčný za opravu a pomoc s asymptotou se směrnicí
$
↑ Hanis:
:-) to se, prosím nepodceňuj.
↑ fellipe: Vzorce jsou zde (zajímavost slovenské verze je, že původní text je od kolegy Lukáše (lukaszh), korekce provedl kolega Jarrro.
Příklady vložení do Wolfram jsou zde. Děkuji všem autorům. Případně na vás kouknu, ale až později.
↑ fellipe:
Dobrý večer,
tak to zkusme:
1) Definiční obor 
2) Průsečíky s osami:
; s osou y neexistuje
3) Funkce není periodická
4) Funkce není sudá ani lichá
5) Limity v bodech nespojitosti: 
limita v bodě
nespojitosti neexistuje
6) Extrém:
bod podezřelý z extrému (nutno ověřit!)

funkce má v bodě
lokální minimum
Intervaly monotonie:
klesající
rostoucí
7) Inflexní body:
bod podezřelý z inflexe (nutno ověřit!)
- konvexita: ![kopírovat do textarea $(-\infty ,0)\cup \langle\sqrt[3]{4},\infty )$](/mathtex/dd/dd10c65a6645cc946bbb3bc10d08fa83.gif)
- konkávita: ![kopírovat do textarea $(0 ,\sqrt[3]{4}\rangle $](/mathtex/df/df79c618d50390e4e4d6cbfc011be178.gif)
8) Asymptoty:
- bez směrnice: 
- se směrnicí: 
asymptota neexistuje (je totožná s asymptotou bez směrnice)
A pro doplnění uvádím graf:
↑ Takjo: děkuji moc, našel jsem si chybu v druhé derivaci a nakonec mi to pěkně vyšlo....na druhou stranu zjišťuji, že tento příklad byl docela lehký, stačilo jen bedlivěji počítat....
teď mám příklad
, vrhnu se na něj a snad něco spočítám. Kdybych se zasekl, obrátím se zase o pomoc tady:)
↑ fellipe:
také kolegovi ↑ Takjo: děkuji. Pro případ konzultace další funkce založ si, prosím, nové téma (ale až po využití všech kontrolních nástrojů úvodního tématu sekce VŠ). Téma označím za vyřešené.
↑ tom@s21:
přečti si úvodní téma VŠ a při založení nového tématu dbej na interpunkci. Zdravím.