Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den mel jsem udelat inverzní funkci, zadání
vypocítal jsem inverzní funkci a ta je
a potrebuju zda by mi nekdo poradil z oborem hodnot vypocital jsem si že
ale nevím jak mam y vypocitat, melo by vyjít 3/2.. mohl by mi nekdo poradit?děkuji
Zdravím,
zkusím se v tom zorijentovat:
je zadána funkce
:
, funkce je prostá na celém def. oboru, její def. obor je stejný jako obor hodnot inverzní:
.
Vypočítal jsi inverzní funkci
:
a potřebuješ obor hodnot této funkce? Pokud jsi kontroloval s Wolframem, potom může být nedorozumění v definici funkce arccotg.
Odkud je výsledek, který je zde
? Děkuji.
↑ jelena: udělal jsem
a podle tabulky hodnot jsem si nasel kdy je tangens=1 a to je v
a dosadil za x, prosím kdyžtak mě opravte jestli to delam špatne:)
zadání pro upřesneni : Najdete inverzní fuknci k funkci
a určete definiční obory a obory hodnot tak aby na techto oborech byly tyto funkce navzajem inverzní.
Děkuji za radu
↑ hans66:
K samotnému zadání:
a) je třeba prokázat, že zadaná funkce
je prostá (podařilo se z definice s použitím vlastností funkce arccotg?) na celém def. oboru. Def. oborem původní funkce
jsou všechna R,
b) předpis pro inverzní funkci
jsi sestavil dobře,
c) teď je třeba stanovit podmínky, že funkce jsou si navzájem inverzní.
Z vlastností funkce cotg zvolíme takový interval, na kterém
, zde je funkce definována a je to "hlavní interval" pro nalezení inverzní (jelikož je funkce periodická, můžeme si zvolit i jiný interval - s posunem s periodou. Ale to nebudeme dělat, jelikož potom se "nesejdeme" s původní
).
Z podmínky
stanovíme def. obor pro inverzní funkci. Tento def. obor bude zároveň oborem hodnot původní funkce (můžeš si ověřit). Ovšem oborem hodnot inverzní funkce jsou všechna R (viz vlastností funkce kotangens), což je stejné, jako def. obor původní funkce. Dá se v tom vyznat? Děkuji.
Tvůj návrh na nalezení
nesplní stanovený cíl (ani nějak nevidím, co by splňoval), případně upřesní. Ale touto cestou bych nepostupovala.