Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ,potreboval bych pomoct vypocitat tento priklad,mam zitra dulezity test a nechapu princip pocitani.prosim vysvetlujte kroky ktere jste udelaly ,diky moc za pomoc.omlouvam se pisu na mobilu.
Priklad Napis rovnici tecny kuzelosecky x2 (nadruhou) +4x-2y+5=0 v bode T=[x0 ta nula je dole;5]

Ahoj, máš hned několik možností.
Například - nejdříve si dopočteš "x" souřadnici, ze směrnicové rovnice přímky y=kx+q dosadíš příslušný bod a vyjádříš q. Poté budeš řešit soustavu 2 rovnic o 2 neznámých a jedním parametrem. Diskriminant musí být roven nule.
Nebo například přes Diferenciální počet, brali jste?
↑ Honza Matika:
Ahoj,
zkouším tvou metodu přes směrnicový předpis hledaných tečen, ale furt to tu nemůžu složit dohromady. Možná by bylo moudřejší jít spát než tu u toho usínat, ale já jak se na to teď alespoň nezeptám, tak neusnu :).
Docela si to dovedu představit a je mi jasné proč by to mělo jít řešit tak, ale ztrácím se co kam dosazovat a co kde vyjadřovat. Mimo to ten vzoreček pro tečnu k parabole
si nikdy za boha nemohu zapamatovat :). Proto bych uvítal pomůcku, jak jinak tu tečnu zjistit.
Zjistil jsem si souřadnice bodů T. Vím že tyto body budou ležet na tečnách a proto bych je tedy mohl dosadit do
y=kx+q
ovšem to jsou stále dvě neznámé a nenapadá mě, z jakého vztahu si alespoň zjisti k nebo q.
A ještě dotaz. Tou derivací se dá počítat i tečna? :) nebyl by odkaz případně ukázka jak na to?
Děkuji!
EDIT:
Teď mě napadlo a pořádně jsem si hlavně přečetl tvou radu.
Chápu li to dobře. Do předpisu paraboly za y dosadím kx+q. Poté za x dosadím jednu xovou souřadnici bodu T a do druhé rovnice druhou. Mám dvě rovnice a dvě neznámé. Zbavím se jedné neznámé a druhou rovnici dopočítám pomocí diskriminantu, který bude roven nule. Bohužel síla na to si to tu zkusit už není. Zítra zkusím a uvidím :).

↑ elypsa: Také zdravím.
Mám angínu, tak to vezmu stručně.
Bod T=[x,5]
Dosadím za "y" 5 a dopočtu x - dostávám dvě řešení = dva body. T1[-5,5], T2[1,5].
Směrnicový tvar přímky y=kx+q. Přímka bude procházet bodem T (budou dvě přímky, tzn. dva body)
Dosadím (teď to udělám pro bod T1, pro bod T2 je to stejné) bod do přímky a dostávám 5=k*(-5)+q.
5k+5=q ... Dosadím do rovnice y=kx+q a dostávám y=kx+5+5k)

Diskriminant se musí rovnat nule, abychom dostali jen jedno řešení = tečnu.

y=kx+q
y=-3x+q
5=15+q
q=-10

Našli jsme jednu (ze dvou) hledaných tečen, která prochází bodem T(1) - pozor, body T leží na parabole (!)
Toto je více méně takový "náš" standardní postup, nemusím si pamatovat žádné vzorečky či něco podobného, jak mi to cpali suplující jednou v hodině. Samozřejmě bych použil diferenciální počet, bylo by to rychlejší.
Edit: Jinak je třeba si uvědomit, že derivace funkce je směrnice tečny (y=kx+q) = tangens úhlu.

Zkusím jiný. První krok dopočítání souřadnice stejný
Druhý krok je práce s rovnicí. Kvadratické členy rozepíšu na součin a linearní rozdělíme napůl

a vždy za jedno x a y dosadím souřadnice. Pro bod T1[-5,5]
upravíme
a to je rovnice tečny v bodě T1[-5,5]
↑ marnes:↑ Honza Matika:
Mockrát děkuji panstvo! Konečně vím jak k tomu dojít bez vzorečku!:)
A přeji brzké uzdravení.