Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 11. 2007 18:39

Tintonax
Zelenáč
Reputace:   

Olympiáda

Ahoj. Moc bych potřebovala pomoci s matematickou olympiádou. Klidně bych vám na oplátku taky s něčím pomohla když bude potřeba. Je to pro 1 ročníky SŠ. Vůbec nechci vyhrát ani se dostat do krajského kola ale učitelka nám rozdala zadání a řekla že to bude známkovat a že to bude jako písemka....nevím co to s ní je....ale nic s ní neudělám.....Prosím moc o pomoc, kdo by jste byl tak ochotný. Moc děkuji předem!!

#2 22. 11. 2007 21:32

Saturday
Einstein
Škola: MFF UK
Reputace:   
Web

Re: Olympiáda

V pravidlech je jasne napsano:

6. Neposílat problémy, které jsou aktuálními úlohami v soutěžích (Matematická Olympiáda apod.).

Podivej se do minulych uloh matematicke olympiady, nektere muzou byt typove podobne, zkus prijit aspon s nejakym resenim (i kdyby spatnym). S resenim ti nekdo pomuze, pokud ukazes, ze jsi na tom pracovala, jen malokdo by ti to resil cele, protoze si bude myslet, ze si to jen prepises do sesitu..

Nezoufej, ucitelky taky mnohdy strasi, treba u nas tvrdila ucitelka na chemii, ze bez olympiady z chemie nemuzes mit jednicku... taky jsem se nechal napalit :-)

Lasciate ogni speranza. | Podílí se na Encyklopedii Fyziky (http://fyzika.jreichl.com) | Oblíbený IT projekt http://online-domain-tools.com

#3 22. 11. 2007 22:32

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Jsem stejneho nazoru jako kolega, urcite pomuzeme, ale prosim o zadani a nastin vlastnich napadu :-) take je mozne dle meho nazoru doporucit mozny zacatek postupu a pak pockam na dalsi napady.
Hodne zdaru a odvahy :-)

#4 23. 11. 2007 06:40

Ivana
Reputace:   32 

Ono to je fakt těžké , já jsem také musela zadat fyzikální olympiádu jako jednu z podmínek pro 1 z fyziky.A také si myslím, že to není to pravé ořechové, student by měl mít sám zájem něco umět a udělat, jinak je to vlastně k ničemu.Takže taky si myslím, že nemusíš mít obavy z matikářky, spíš mít chu? do řešení příkladů.  Ahoj Ivana

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#5 24. 11. 2007 00:01

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Ivana napsal(a):

já jsem také musela zadat fyzikální olympiádu jako jednu z podmínek pro 1 z fyziky

Na jednu stranu rozumím tomu, že je škoda, když jedničkář z fyziky nereprezentuje školu v olympiádě, ale proč ho nutit?

Není možné najít studentům nějakou pozitivní motivaci? Třeba v Jihomoravském kraji se pro řešitele MO a FO pořádají naprosto parádní soustředění, kde se nejen poučí, ale i pobaví, krom toho si mohou úspěšní řešitelé krajského kola nechat prominout přijímací zkoušky na PřF MU a FI MU, první  tři dostanou navíc knižní poukázky v  poměrně vysoké hodnotě a mají šanci být zařazeni do velmi výhodného  programu podpory studentů.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#6 24. 11. 2007 09:58

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Reputace:   

U nás v škole to funguje zas tak, že ak sa niekto umiestni v sú?aži na lepšom mieste, či sa dostane do vyššieho kola tak mu diplom čo mu príde, alebo niečo v tom zmysle dá vedenie školy (resp. riaditeľ). Ono to môže znie? tak, že kto by už išiel rád na stretnutie s riaditeľom a čo je na tom úžastné, no mne sa to zdalo celkom zaujímavé, že vás za vašu snahu niekto dá sa poveda? niekto pochváli. Sústredenie je rozhodne lepšie, no môže by? problém s financovaním. A tá knižná odmena tiež nie je zlý nápad, no to fungovalo skôr na základnej.

You know who
(or maybe not)

#7 24. 11. 2007 10:26

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Kondr napsal(a):

Není možné najít studentům nějakou pozitivní motivaci? Třeba v Jihomoravském kraji se pro řešitele MO a FO pořádají naprosto parádní soustředění, kde se nejen poučí, ale i pobaví, krom toho si mohou úspěšní řešitelé krajského kola nechat prominout přijímací zkoušky na PřF MU a FI MU, první  tři dostanou navíc knižní poukázky v  poměrně vysoké hodnotě a mají šanci být zařazeni do velmi výhodného  programu podpory studentů.

Jo, to soustředko je fakt skvělé, myslím, že už jen kvůli tomu to stačí řešit. O těch přijímačkách nevím, nám vždycky v krajském kole říkají jen o přijímačkách na FEKT VUT… Co se týče toho programu na podporu studentů, musím říct, že tam je jedinou výhodou, že si nemusíš platit testy. Ale znám spoustu výborných matematiků a fyziků, které nevybrali, a na druhou stranu docela dost "lajdáků", kteří se tam dostali.

Jinak u nás na škole vždycky na konci roku nejlepší studenti obdrží prachy za reprezentaci školy podle toho, kolik toho a jak úspěšně dělali - např. za MO A/B, FO C a SOČ jsem dostal 975 Kč, jedna spolužačka dokonce něco přes 1200. A to už se vyplatí :)

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#8 24. 11. 2007 11:52

matoxy
Reputace:   

U nás myslím ti tiež dajú peniaze, no myslím že je to 500SK za to keď máš celé 4 roky čisté jednotky alebo také niečo. No štipendiá by skutočne mohli dáva? aj za prospech nie len sociálno-prospechové.

You know who
(or maybe not)

#9 24. 11. 2007 19:01

Ivana
Reputace:   32 

U nás se dává nejlepšímu studentovi za čtyří roky výborného prospěchu peníze.Já osobně s tím nesouhlasím, něco jiného je na 
VŠ-prospěchové stipendium.Mnohem více by se mi líbila odměna za dobrou práci ve formě věcného daru.Např.třeba vědeckou kalkulačku , či něco podobného, co by mělo pomoci ke vzdělání.To potom i my kantoři vlastně v mladých studentech podporujeme
názor, že peníze jsou všechno.Je to můj názor.

Ivana

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#10 24. 11. 2007 19:40

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Co se týče stipendia, tak v JMK to funguje tak, že člověk musí donést fakturu na učebnice/počítač/jazykový kurz, na základě které mu bude proplaceno až 30 000 korun (za rok). Toto se týká opravdu pouze úzké skupiny lidí, diskuse o tom, kdo z nich je fyzik a kdo flákač podle mě nepatří na toto fórum. Tento systém mi připadá dobrý, protože student si koupí věc užitečnou pro další studium a přitom dle vlastního výběru.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#11 24. 11. 2007 23:42

matoxy
Reputace:   

Ono s tými peniazmi, je možné, že by to u niektorých študentov dopadlo tak, že sú síce bystrí a tak sa naučia aby za to dostali peniaze, za ktoré si kúpia napr. počítačové hry... Ale na druhej strane myslím, že aj na vysokej sa nájdú študenti ktorí si robai školu len pre diplom a peniaze zo štipendia nevyužijú na štúdium. Systém s preplácaním bločkov je dobré riešenie, len to má nevýhodu, že si to najprv musíš zaplati? sám, a neveim ako rýchlo to preplácajú tu, no počul som, že pri niektorých projektoch sa na peniaze čaká dos? dlho, čo môže by? pre niekoho problém. Čo sa týka vecných odmien tak ak to má by? skutočne využívaná vec tak je riziko, že ju študent už bude ma? (hlavne pri veciach typu kalkulačka kniha). Minulý rok na AO si mohli prví traja vybra? akú knihu chcú spomedzi zhruba 20-tich, len taký výber tiež nemusí by? možné zabezpeči?.

You know who
(or maybe not)

#12 25. 11. 2007 11:02

Olin

Kondr napsal(a):

diskuse o tom, kdo z nich je fyzik a kdo flákač podle mě nepatří na toto fórum.

Pardon, omlouvám se. Já jsem to ani nechtěl nijak rozebírat, jen jsem chtěl sdělit svůj náhled na věc.

BTW tento pátek měl přednášku ten psycholog, co testuje uchazeče o to stipko. Sdělil nám, že ve druhém roce už lidi moc nevědí, co si za to vlastně mají koupit (první rok si koupí notebook).

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#13 07. 12. 2007 18:25

Olin

Jaké vám letos přišlo školní kolo áčka? Podle mě to bylo lehčí než loni, ale to je asi tím, že jsem byl loni o rok mladší :)

MKS Náboj iKS

Zápatí