Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 04. 2012 20:21

marshallaw4
Reputace:   

proc kdyz jsem na kopci tak slysim dobre vsechno podemnou?

a stejne tak ti podemnou mne slysi hur aspon se mi to zda tak proc vlastne?

#2 12. 04. 2012 21:01

Praha505
Reputace:   

Re: proc kdyz jsem na kopci tak slysim dobre vsechno podemnou?

Nejsem si jistý, ale není to způsobeno těma vlnama? když jsi na kopci, tak zvukovým vlnám ,,nic,, nebrání aby pronikly do tvého ucha. Pokud jsi pod kopcem tak se vlny zachytávají např o stromy atd.

Pozn. Nevím zda je to pravda, jen si to myslím :-)

Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

#3 13. 04. 2012 11:56

marshallaw4
Reputace:   

dik za nazor :) ..co se tyce zvuku z dalky asi mas pravdu, ale ja to myslel tak ze treba kdyz kopec na kazde strane jeden clovek treba 20 metru od sebe beze stromu a prekazek tak ze ten dole slysi chuzi toho nahore hur jak ten nahore chuzi toho dole (sem totiz taky lesni muz a pozoruju zvirata a srny hlavne a rikam si jestli je lepsi k nim jit z kopce nebo do kopce .. :D).. taky jsem ted premyslel, ze jak chodi ten nahore tak ty vlny se odrazeji nahoru a tim padem jich min dorazi k tomu dole a naopak kdyz je ten dole tak se k tomu nahore odrazeji.. co myslis?

#4 13. 04. 2012 13:03

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Reputace:   24 

Může to být tím, že lidské ucho je trochu nesymetrické a lépe do něj vstupuje zvuk zezdola než shora. Třeba se to tak lidem vyvinulo aby lépe slyšeli, co je za nimi, když se pohybovali lesem se skloněnou hlavou hledavše bobule a kořínky.
Jestli má na to vliv odrazu zvuku od země, to bychom asi mohli potvrdit či vyvrátit jen experimentálně. A to bez použití suběktivnívh detektorů (uší), ale použitím nějakého dobrého zvukoměru. Má-li někdo, vyzývám ho, ať nelení a zkusí...

100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

#5 13. 04. 2012 13:41

marnes

↑ thriller:
Osobně bych souhlasil s názorem, že jde o to, jakým směrem vniká do ucha zvukové vlnění.
Jestli stojí člověk na kopci nebo pod ním je jedno, jelikož rychlost zvukového vlnění je stále stejná. Jediné co mně ještě tak napadá je proudění vzduchu

Jo. A na začátku vás zdravím.

Zápatí