Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Prosím o pomoc s programováním v tomto programu. Mám za úkol naprogramovat 4 virtuální úlohy, ale nevím, kde a jak začít. Step 7 mám, virtuální modely také, představu, jak by to mělo fungovat také a nějaké příkazy znám. Programuji v FB1, který je pod OB1, ale jak vyvolám z OB1, FB1? Mnohokrát děkuji za všechnu radu a pomoc.
Z OB1 zavoláš funkci FB1.
Vložíš blok, pojmenuješ ho, a přidělíš mu datablok.
Jinak Tě lituju. Dělal jsem několik programů pro simatik 300. Step 7 a vůbec celej siemens je obrovská sračka.
To co napíšu v Codesysu pro Wago za týden, budu ve Step 7 psát pro simatic půl roku.

↑ Victronix: Co říkáš na tuto úlohu?

↑ LRJ1:
Neumím německy, ale řekl bych, že se motor musí rozběhnout do hvězdy (K1+K2) a následně přepnout do trojúhelníku (K1, K3) . Nechápu ten výstup "Drehfrequenz", když tam nevidím frekvenčák, ale jenom stykače. Ledaže podle frekvence vstupních impulsů budeš ukazovat frekvenci. Tzn. od přerušení vstupního impulzu spouštět blok ve kterém budeš sledovat čas a tím zjistíš otáčky - to by bylo precizní. Nebo impulsní kartu, ze které vyčítáš počet příchozích impulsů. Podle otáček přepínat motor z hvězdy do trojúhelníku. Vypadá to jednoduše, ale když by to chtěl člověk udělat pořádně a odladit, tak je to tak na týden práce. Ještě na míru vybrat hardware. Zvlášť v Simaticu.

↑ Victronix: Ano, máš pravdu. Je to motor, kde se přepíná hvězda a trojúhelník. Doporučili mi Simatic 300. Myslím si, že to není zase tak těžké, ale potřeboval bych nějaké školení, který příkaz k čemu slouží. Mám přístup k Simatic manageru, který je v angličtině a příkaz jako A (and), O (or) apod. znám, ale chtěl bych nějaký seznam příkazů s vysvětlením k čemu slouží a jak je použít. Nevíš o něčem takovém. Jóó a jinak tu úlohu nemusím mít přecizní, stačí samotné spuštění motoru pomocí stykačů K1 a K2 a po určité době, kterou nastavím táhlem Zeitkonstante nebo překročení uričých otáček, které snímá Impuls E24.4 a zobrazuje na Drehfrequenz AB25, se motor přepne, tzn. stykač K1 zůstane seplý, K2 se rozepne a K3 se sepne. Kolik by stálo vyřešení této úlohy.:-) Je to můj úkol do školy. Mnohokrát děkuji za veškerou pomoc.

↑ Victronix: Díky moc. Můj mail je LRJ1@seznam.cz
Zkusím něco vymyslet. Ještě jednou velký díky.
↑ Victronix:
Zdravím, můžeš mi prosím také poslat projekty na os.tomas@seznam.cz?
Předem díky