Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebovala bych poradit... vůbec si s tím nevím rady :)
určete parametrické přímky p, víte-li, že platí : přímka p prochází středem úsečky AB, A(-1,4,5), B(2,-2,-1), přímka p je kolmá na úsečku AB a zároveň je kolmá na přímku KL, kde K (1,0,0), L(0,1,0)
Zdravím.
Pokud vezmu první požadavek, tak má přímky procházet středem úsečky AB a má být k úsečce kolmá. Tedy přímka musí ležet v rovině kolmé na AB, která prochází středem úsečky.
Pokud vezmu druhý požadvaek, tak přímka musí být kolmá na přímku KL, tedy musí ležet v rovině kolmé k této přímce. Pakliže se jedná o tutéž přímku, pak musí i tato rovina procházet bodem přímky, tedy bodem S.
Pokud udělám průsečnici těchto rovin, mám parametrické vyjádření této přímky.
)
směrový vektor přímky KL je normálový vektor roviny
, která je kolmá k této přímce a musí procházet bodem S (bod S nemůže ležet na přímce a současně neležet). 
Nyní mám dvě obecné rovnice rovin a je třeba nalézt její průsečnici:
Jak na průsečnici, nalezneš zde.
Zdravím,
omlouvám se, napověděl jsem hroozně složitý způsob, ve skutečnosti to zas tak složité není, akorát mě to zrovna nenapadlo, sorry :-)
obě přímky mají své směrové vektory
A má-li být přímka kolmá na obě přímky, musí být kolmá na oba směrové vektory. Směrový vektor hledané přímky je kolmý na směrové vektory přímek AB a KL. To ale není nic jiného, než vektorový součin těchto vektorů. Naleznešli směrový vektor kolmý k oboum vektorům, akorát tu přímku definuješ do toho bodu S.
tedy:
A(-1,4,5), B(2,-2,-1), přímka p je kolmá na úsečku AB a zároveň je kolmá na přímku KL, kde K (1,0,0), L(0,1,0)

vektorový součin těchto vektorů vyjde 
střed úsečky AB ![kopírovat do textarea $S[\frac12;1; 2]$](/mathtex/f3/f3a6d8e24fb9badb913ebebc053e7163.gif)
Rovnice přímky: