Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 04. 2012 18:09 — Editoval miso16211 (14. 04. 2012 18:09)

miso16211
Πυθαγόραc
Pozice: n/a

Kruhový dej plynu

Zdravím,
mám problém s pochopením kruhového deju a najme s pochopením grafu.Nechápem prečo napr. zvyšovaním objemu sa zvyšuje aj tlak (z A do B stavu)?

http://fyzika.jreichl.com/main.article/ … ruhovy-dej

http://galileoandeinstein.physics.virgi … carnot.htm

táto krivka čo tam vzniká (treba stlačiť start a počkat nech sa to vytvorí) tej už chápem lebo zväčšením oblemu sa tlak plynu pochopiteľne zmenšuje a naopak.

Ďakujem.

• (téma jako vyřešené označil(a) miso16211)

#2 14. 04. 2012 20:04

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

Re: Kruhový dej plynu

Zdravím,
obávám se, že kruhový děj znázorněný v pracovním diagramu v prvním odkazu je "jen" učební pomůckou pro vysvětlení kruhového děje, že se stav plynu vrací do stejného bodu, a to že je ta uzavřená křivka podobná kruhu napomáhá oné didaktičnosti výkladu kruhového děje. Lze tam totiž vysvětlit práci vykonanou z bodu A do B, a práci potřebnou k tomu, aby se plyn dostal do stavu A zpět; a výsledná užitečná práce je pak rovna obsahu oné uzavřené křivce,

Takže pod tím plynem v tomto grafu bych si nic z praxe nepředstavoval, ty křivky, z kterých se skládá, nevyjadřují ani žádný ze základních dějů. Pokud je to jinak, a v praxi se takovýto děj vysyktuje, pak mě prosím někdo znalejší opravte. Díky.

#3 15. 04. 2012 15:31

miso16211
Πυθαγόραc

Mne len neide do hlavy, že ak idem z A do B  tak tlak plynu sa zmenšuje veď vstedy sa objem plynu zväčšuje? A tak isto ak idem z C do D  tak objem sa zmenšuje a ako može tlak plynu sa tiež zmenšovať?

#4 15. 04. 2012 17:46

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

↑ miso16211:
Ano, přesně tak, nebyl by to jeden děj, ale třeba dva, ale s takovýmto průběhem mi nejsou známé. Psal jsem, že to slouží hlavně k vysvětlení práce kruhového děje.

#5 17. 04. 2012 20:00

miso16211
Πυθαγόραc

vraj tam je aj teplota nejak zasahuje do toho, vravela prf.

Zápatí