Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 04. 2012 18:09 — Editoval miso16211 (14. 04. 2012 18:09)

miso16211
Πυθαγόραc
Pozice: n/a

Kruhový dej plynu

Zdravím,
mám problém s pochopením kruhového deju a najme s pochopením grafu.Nechápem prečo napr. zvyšovaním objemu sa zvyšuje aj tlak (z A do B stavu)?

http://fyzika.jreichl.com/main.article/ … ruhovy-dej

http://galileoandeinstein.physics.virgi … carnot.htm

táto krivka čo tam vzniká (treba stlačiť start a počkat nech sa to vytvorí) tej už chápem lebo zväčšením oblemu sa tlak plynu pochopiteľne zmenšuje a naopak.

Ďakujem.

• (téma jako vyřešené označil(a) miso16211)

#2 14. 04. 2012 20:04

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

Re: Kruhový dej plynu

Zdravím,
obávám se, že kruhový děj znázorněný v pracovním diagramu v prvním odkazu je "jen" učební pomůckou pro vysvětlení kruhového děje, že se stav plynu vrací do stejného bodu, a to že je ta uzavřená křivka podobná kruhu napomáhá oné didaktičnosti výkladu kruhového děje. Lze tam totiž vysvětlit práci vykonanou z bodu A do B, a práci potřebnou k tomu, aby se plyn dostal do stavu A zpět; a výsledná užitečná práce je pak rovna obsahu oné uzavřené křivce,

Takže pod tím plynem v tomto grafu bych si nic z praxe nepředstavoval, ty křivky, z kterých se skládá, nevyjadřují ani žádný ze základních dějů. Pokud je to jinak, a v praxi se takovýto děj vysyktuje, pak mě prosím někdo znalejší opravte. Díky.

#3 15. 04. 2012 15:31

miso16211
Πυθαγόραc

Mne len neide do hlavy, že ak idem z A do B  tak tlak plynu sa zmenšuje veď vstedy sa objem plynu zväčšuje? A tak isto ak idem z C do D  tak objem sa zmenšuje a ako može tlak plynu sa tiež zmenšovať?

#4 15. 04. 2012 17:46

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

↑ miso16211:
Ano, přesně tak, nebyl by to jeden děj, ale třeba dva, ale s takovýmto průběhem mi nejsou známé. Psal jsem, že to slouží hlavně k vysvětlení práce kruhového děje.

#5 17. 04. 2012 20:00

miso16211
Πυθαγόραc

vraj tam je aj teplota nejak zasahuje do toho, vravela prf.

Zápatí