Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mohl bych poprosit o radu?
Zkouším si tu dělat nějaký příklad (na tom samotném nezáleží) a zajímalo by mne, jestli je možné napsat něco takového (jestli to je správně, nikdy jsem to nedělal, ale viděl jsem to někde ;)):
Mělo by to být jako nějaká funkce (rozvoj či co?.)), která je různá pro různá n (0; 1; >=2).
Děkuji moc
↑ O.o:
Nechápu, o co ti přesně jde. Třeba:
... zajímalo by mne, jestli je možné napsat něco takového (jestli to je správně, nikdy jsem to nedělal, ale viděl jsem to někde ;)):
Říká se, že papír snese všechno, takže můžeš psát cokoliv. Pokud ti jde o konstrukci nějaké funkce, měl bys ji označit nějak a doplnit její definiční obor. Taktéž mi není jasné, jestli se jedná o funkci proměnné n nebo x - nebo snad funkce dvou proměnných? Nedefinuješ také výraz .
Velice zmatené mi připadá také toto:
Mělo by to být jako nějaká funkce (rozvoj či co?.)), která je různá pro různá n (0; 1; >=2).
Nikdy jsem se nesetkal s definicí různé funkce.
Promiň, nedostatky zkusím doplnit, alespoň z části. Nějak mi nedocvaklo, že když to mám před sebou na stole já, tak že vy ne .). Ještě jednou omluva..
Šlo mi spíš o způsob zápisu, jestli se to takto dá napsat?
Mělo by jít o funkci proměnné x; n si můžeme zvolit jaké chceme z N (přirozená čísla jsou 0; 1; 2; 3; .., nebo jsem zpletl i to? .(), např n=10; n= 154; ...
Výraz x^k jsi trefil přesně.
Nejde o nějakou definic různé funkce, spíš jsem nevěděl, jak to správně popsat slovy, celé se to vlastně točí okolo zápisu, aby pokud si zvolím n=0 mi vypadlo, že E=0; pro n=1 => E=x; pro n=2 => E=x+{[x^(2)] / [2-1]!}, ... Zajímalo mne, jestli je můj zápis správný nebo se to má udělat nějak jinak?
Zkusil jsem trochu upřesnit v čem byl můj původní problém. Ten prvotní znak složené závorky { jsem již viděl, ale nevím, zda-li jsem to použil správně.
Děkuji ještě jednou i za Marian(ovi) připomínky, na které jsem dokázal zapomenout ^.^