Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 10. 2008 18:55 — Editoval O.o (22. 10. 2008 18:58)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Funkce (?)

Ahoj,
   mohl bych poprosit o radu?
Zkouším si tu dělat nějaký příklad (na tom samotném nezáleží) a zajímalo by mne, jestli je možné napsat něco takového (jestli to je správně, nikdy jsem to nedělal, ale viděl jsem to někde ;)):

$ \{\begin 0 \ \ldots \ n=0 \nl x \ \ldots \ n=1 \nl x \ + \ \sum_{k=2}^{n}{\frac{x^{(k)}}{(k-1)!}} \ \ldots \ n \ge 2 $

Mělo by to být jako nějaká funkce (rozvoj či co?.)), která je různá pro různá n (0; 1; >=2).

Děkuji moc

#2 22. 10. 2008 19:22 — Editoval Marian (22. 10. 2008 19:24)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: Funkce (?)

↑ O.o:

Nechápu, o co ti přesně jde. Třeba:

... zajímalo by mne, jestli je možné napsat něco takového (jestli to je správně, nikdy jsem to nedělal, ale viděl jsem to někde ;)):

Říká se, že papír snese všechno, takže můžeš psát cokoliv. Pokud ti jde o konstrukci nějaké funkce, měl bys ji označit nějak a doplnit její definiční obor. Taktéž mi není jasné, jestli se jedná o funkci proměnné n nebo x - nebo snad funkce dvou proměnných? Nedefinuješ také výraz $x^{(k)},\quad k\in\mathbb{N},\, k\ge 2$.

Velice zmatené mi připadá také toto:

Mělo by to být jako nějaká funkce (rozvoj či co?.)), která je různá pro různá n (0; 1; >=2).

Nikdy jsem se nesetkal s definicí různé funkce.

#3 22. 10. 2008 20:10

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Re: Funkce (?)

Promiň, nedostatky zkusím doplnit, alespoň z části. Nějak mi nedocvaklo, že když to mám před sebou na stole já, tak že vy ne .). Ještě jednou omluva..

Šlo mi spíš o způsob zápisu, jestli se to takto dá napsat?

Mělo by jít o funkci proměnné x; n si můžeme zvolit jaké chceme z N (přirozená čísla jsou 0; 1; 2; 3; .., nebo jsem zpletl i to? .(), např n=10; n= 154; ...

Výraz x^k jsi trefil přesně.

Nejde o nějakou definic různé funkce, spíš jsem nevěděl, jak to správně popsat slovy, celé se to vlastně točí okolo zápisu, aby pokud si zvolím n=0 mi vypadlo, že E=0; pro n=1 => E=x; pro n=2 => E=x+{[x^(2)] / [2-1]!}, ... Zajímalo mne, jestli je můj zápis správný nebo se to má udělat nějak jinak?

Zkusil jsem trochu upřesnit v čem byl můj původní problém. Ten prvotní znak složené závorky { jsem již viděl, ale nevím, zda-li jsem to použil správně.

Děkuji ještě jednou i za Marian(ovi) připomínky, na které jsem dokázal zapomenout ^.^

Zápatí