Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj, prosím, kdo by si věděl rady s postupem u tohohle příkladu a byl by mi ochotnej vysvětlit proč jak a co:)
Z číslic 0, 0, 0, 0, 2, 2, 8, 8 vytvoříme všechna osmimístná kladná (nezačínající nulou) čísla a každé napíšeme na jiný lístek. Jeden z těchto lístků náhodně vylosujeme. Pravděpodobnost, že na něm je napsáno číslo 20082008, je??

Ahoj,
tyhle příklady se typově řeší tak, že si uvědomíš počet možností na každém z osmi míst. A pak to všechno vynásobíš mezi sebou :) Mělo by to vést ke správnému výsledku.
Takže hint:
1. místo: (2,2,8,8) = 4
2. místo nechám na tobě, ale už tam můžou být i nuly, na druhou stranu číslo, které jsme zvolili na místo 1., už nemůžeme vybrat teď, takže na to pozor :)
Pravděpodobnost vybrání jednoho určitého čísla by měla být jednoduše 1/x , kde x je počet všech možností, které si spočítáš výše...
Měj se ;)

↑ FlyingMonkey:
Ahoj, děkuju za tvou odpověď. S tou pravděpodobností je to jasný. ale teď: na první místo mám 4možnosti čili 4*.. na zbývající místa mi už zbývá jen 7 možností takže 7!. Ano? To ale vyjde jako ohromné číslo, které bohužel v možnostech a b c d, není. Já tuším že se to musí ještě něčím vydělit, tak jak je tomu u permutací.. jen mi není úplně jasný jak.

↑ paja.ppp:
Třeba pomůže náhled do možnejch výsledků
A150 B210 C240 D320 E350

Jop, je to špatně :) Problém je v tom, že takhle bychom stejné číslo započítávali několikrát ... Takže radši než napíšu další sloh o ničem, je možné, že by to bylo B210? :))

↑ FlyingMonkey:
Možný je všechno :)) a tenhle výsledek mi taky vyšel. Jen si nejsem jistá postupem..
Zdravím,
v tématu jsem skryla příspěvky Misa29 a navazující. Jsou to OT příspěvky. Pro Misu29 - prostuduj, prosím, pravidla fóra ohledně vlastních témat a vzdálené pomocí při testech.
↑ paja.ppp:
omlouvám se za nepořádek v tématu, pokračujte, prosím, s kolegy v řešení Tvé otázky.
↑ paja.ppp:
Všech osmimístných čísel, vytvořených z daných číslic je
(permutace s opakováním)
čísel, která mají na začátku nulu je
(taktéž permutace s opakováním)
tj. čísel, která nemají na začátku nulu je
pravděpodobnost je pak 
a to snadno dopočítáš

↑ zdenek1:
Jop, už to chápu.. Dík moc, snad se z toho dokážu poučit do příště:)
Stránky: 1