Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 04. 2012 13:23

fufiik
Reputace:   

funkce

Dobrý den, mám takový dotaz na postup.
Mám funkci:
y=I/(x^2)+Y/((d-x)^2),
to jsem zderivovala a dostala:
y´=-2I*(x^-3)+2Y*((d-x)^-3)
vyjádřila jsem si x:
x=(I^(1/3)*d)/(Y^(1/3)+I^(1/3))

No a podle zadání, potřebuji zjistit kde mi funkce roste a kde klesá- a když to mám řešit pouze obecně, tak tedy to svoje vyjádřené x dosadím zpátky do té první derivace,že?
Funkce má být  klesající a pak rostoucí, ale nechápu, když tam pokaždé dosadím nejspíš to samé jaký v tom je rozdíl.
Ještě jsem si našla, že aby to bylo klesající mám mít jakoby u všech členů mínus a u rostoucího plus, ale nevím jak to udělat, když dosazuji pořád to samé, zdá se mi to jako blbost, abych když dosadím to samé měla jednou plus a jednou mínus, tak nevím jestli to mám vynásobit třeba -1, nebo co s tím.

#2 16. 04. 2012 14:13

Bati
Reputace:   192 

Re: funkce

Dobrý den,
jestliže že zadaná funkce je toto: $\frac{I}{x^2}+\frac{Y}{(d-x)^2}$, pak její derivace je správně. Dále pokud tedy položíme derivaci rovnou nule, pro nalezení bodů podezřelých z extrému, vyjde kubická rovnice, která má jeden uvedený reálný kořen x a zbývající 2 jsou komplexní (např. z diskriminantu zbývajícího kvadratického polynomu). Je třeba nezapomenout na body 0 a d, neboť jsou to body nespojitosti původní funkce. Pak si stačí rozmyslet znaménko derivace na intervalech, které vymezují tyto 3 body (x, 0, d).

#3 16. 04. 2012 14:31

fufiik
Reputace:   

Jenom bych se chtěla opravit, je to takový zmatený ten můj dotaz.
Jaký bod mám z intervalu od (0; (I^(1/3)*d)/(Y^(1/3)+I^(1/3)) ) dosadit do první derivace???

#4 16. 04. 2012 14:36

Bati
Reputace:   192 

Funkce je na intervalu I rostoucí, pokud má ve všech vnitřních bodech I kladnou derivaci. Analogicky klesající. Pokud máme body, vymezující intervaly, na kterých jsme si jistí, že je daná funkce monotónní, stačí dosadit libovolný vnitřní bod toho intervalu a zjistit znaménko derivace.

Zápatí