Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 10. 2008 19:11

Jassan
Zelenáč
Reputace:   

Bernoulliho diferenciální rovnice

ahojte.. trosku jsem se sekl při reseni teto Bernoulliho diferenciální rovnice.. pls pomuzete mne s tim nekdo.. predem diky.. a omlouvam se, nejake neumim v tom LaTeXu :-( snad to je citelne

$y' = \frac{y^2+256}{32y(x^2+256)}$

KONDROVA EDITACE:Převedeno do TeXU

#2 22. 10. 2008 19:38

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Bernoulliho diferenciální rovnice

Zkus separovat proměnné, tedy všechno s x napravo, všechno s y nalevo. Pak stačí zintegrovat. Podrobnější postup ti poradí skript
http://user.mendelu.cz/marik/maw/index.php?form=ode

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 22. 10. 2008 19:49

Jassan
Zelenáč
Reputace:   

↑ Kondr: jj vyhodilo to dokonce i vysledek, ale ja by jsem potreboval postup... bo to mame za ukol do matematiky.. a prave ze se to ma resit jako Bernoulliho diferenciální rovnice.. a nevim jestli by mne to tak uznal :-(

#4 22. 10. 2008 20:08 — Editoval tiendung882006 (22. 10. 2008 20:08)

tiendung882006
Zelenáč
Místo: Zombie in the Matrix
Reputace:   

Možná používáme subtituce: x=16tanX; y=16tanY
dostaneme rovnice $\frac{dY}{dX} =cotgY \rightarrow X=\int tgYdY$

jím a myslím, tedy jsem.
The Medallion.

#5 22. 10. 2008 21:30 — Editoval kaja.marik (22. 10. 2008 21:31)

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

#6 22. 10. 2008 21:38

Jassan
Zelenáč
Reputace:   

↑ kaja.marik: ja jsem svuj postup hodil na http://www.stenly.hustej.net/matika/
je to ten word.. skoncil jsem u variaci konstant.. pak jsem se sekl, protoze tam vznikne naprosta silenost.. prosim poradite?? :-)

#7 22. 10. 2008 22:45 — Editoval kaja.marik (22. 10. 2008 22:45)

kaja.marik
Veterán

↑ Jassan:
1. ten integral je arkustangens
2. ona uz je silenost resit rovnici se separovanymi promennymi jako Bernoulliovu
3. kdyz uz to je linearni rovnice, da se postup vyresit MAWem(piste y misto z a dosadte si $\int%20\frac{16\,%20\mathrm{e}^{\left(-\frac{\arctan%20^{}{\left(\frac{x}{16}\right)}}{256}\right)}}{x^{2}+256}\,\textrm{d}x= -256\,%20\mathrm{e}^{-\frac{\arctan%20^{}{\left(\frac{x}{16}\right)}}{256}}$)

#8 22. 10. 2008 22:58

Jassan
Zelenáč
Reputace:   

↑ kaja.marik:
njn skola... pls podivej se na postup co je na http://www.stenly.hustej.net/matika/
je to ten doc... ten integral nam vysel skoro stejne, ale ty tam mas 16 a ja jen 8 :-( tu chybu ne a ne najit :-(

#9 22. 10. 2008 23:53

kaja.marik
Veterán

mozna pomuze poradne si napsat tu linearni rovnici pro z'. I s pravou  stranou!
Prava strana pred slozitou upravou totiz ma byt dvojansobna.
Myslim ze i ve skole se oceni pouziti jednoduche metody nez si nesmyslne komplikovat postup.

------------------------------
Maminka hajná v tu dobu netrpělivě se dívala po hodinách. Zas vyhlédla oknem, zase vyšla hnedle až k průseku. „To je doba,“ myslila si. „Jen aby tam ten náš chlapec něco neproved’! Ale to on dnes jistě ne. To on sedí, chudinka, jako zařezaný. Kdepak v zámku ani snad hubičku neotevře. Tam on přece jen ztratí kuráž, můj syneček miloučký.“
Kdyby tak byla maminka hajná věděla, že v tu chvíli její miloučký syneček a „chudinka“ k tomu dělá na pažitu knížecím manželům ty nejkrásnější kotrmelce, jaké umí, ta by se byla polekala! Byly to ale kotrmelce! Kníže řekl: „Všecka čest, Kájo! Jeden za druhým jako když šňůrou hodí! Dělat je ve sněhu, cestičku uděláš! Výborně, chlapče! A teď ještě se zastavíme v kuchyni, a? nejdete domů s prázdnem!“

#10 23. 10. 2008 09:18

Jassan
Zelenáč
Reputace:   

↑ kaja.marik:
bohuzel se to ma resit jako Bernoulli i kdyz to celkem nesmysl je.. uz jsem to i ocisloval a napsal postup, protoze nevim v kterem kroku by mela byt ta prava strana dvojnasobna a proc by tam mela byt.. pokud byla dvojnasobna vyslo by to uz stejne.... dekuju ze mne pomahate.. je to porad na na http://www.stenly.hustej.net/matika/

#11 23. 10. 2008 09:50 — Editoval kaja.marik (23. 10. 2008 09:52)

kaja.marik
Veterán

Po kroku 4 nasobite rovnici dvema.
Bohuzel jste pred tim nasobenim (mezi krokem 4 a 5) ulomil pravou stranu a nahradil ji nulou. Ta prava strana se ted chudacek krci v koute, protoze s nasobenim  dvema se na ni nedostalo. Sice se k ni potom vratite, ale v sitaci, kdy levou stranu uz mate dvojnasobnou :(  Mel byste ji to nejak vynahradit :)

Je to jako nekoho odstavit z pracovniho kolektivu, vsem zvednout dvojnasobne plat a potom toho dotycneho vzit (s jeho puvodnim platem) zpatky. Ten dotycny z toho asi moc odvazany nebude.

V budoucnu pomuze poradne psat vsechny vypocty a nic nepreskakovat.

#12 23. 10. 2008 09:52

Jassan
Zelenáč
Reputace:   

↑ kaja.marik: diky moc.. jestli se nekdy ukazes v Brne, mas u mne pivo :-)

#13 23. 10. 2008 10:17

kaja.marik
Veterán

V Brne jsu kazdy den. Ted sedim na zemedelske v cernych polich, tak to bysme mohli zajit nekam pobliz :)

#14 23. 10. 2008 11:41

stenly
Škola: ČVUT Brno
Pozice: Lektor v oboru matematika-fyzika
Reputace:   15 

↑ Jassan:Napis mi svuj mail a já ti poradím!Můj je:st.sula@seznam.cz
                                                                                                                           Ing.Stanislav Šula,Ph.Dr.

Matematika je způsob,jak zviditelnit neviditelné!!

#15 23. 10. 2008 14:20

Jassan
Zelenáč
Reputace:   

↑ kaja.marik: no pres den mne to vubec nevyhovuje :-( ale kolem 9te na care by to slo ;-)

Zápatí