Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
z planimetrie už jsem myslel, že mě nepřekvapí vůbec nic, ale tady s tím si nevím rady :)
Mám určit délky stran, je-li dáno:
a=6cm
ta=9cm
tb=4cm
Když by byl aspoň u jednoho vrcholu pravý úhel, tak bych to v pohodě zvládl, ale takhle nevím ... Poradíte prosím? ;) Díky
Ahoj.
Víme, v jakém poměru těžnice dělí příslušnou stranu a v jakém pměru se dělí dvě těžnice navzájem.
Odtud podle sinové věty můžeme určit úhel, pod kterým se zadané těžnice protínají (Kosinová věta) atd.
OPRAVA: podle KOSINOVÉ věty.

Díky,
ty poměry samozřejmě vím, ale můžeš to prosím trochu rozvést?
jenomže tam mám pořád 2 neznámé, tohle jsem měl i předtím :)
Nějak nevím, jak teď pokračovat :)
Díky
↑ FlyingMonkey:
Zkoušíš sinovou větu, já jsem radil kosinovou. Znáš vlastně všechny strany trojúh. TBA', kde T je těžiště a A' střed ús. BC.

no jasné, už to vidím ... já se chytl ale tvého doporučení nejdříve:
"Odtud podle sinové věty můžeme určit úhel..." Myslel jsem, že kosínovou větu použiju potom až na celý trojúhelník k vyjádření strany :)
už by to mělo být jasné ... pak když získám ten úhel, který svírají odečtu od 180, získám úhel proti straně c a už to můžu jednoduše dopočítat ne? :)
Díky, díky :)