Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zkopírovala jsem příspěvek ze včera. Nikdo na něj nereagoval, tak to chci zkusit ještě jednou. Mám tenhle příklad v příjímačkách na VŠ, čili vážně potřebuju vědět jak na něj. Přijímám jakékoliv nápady!!!:)
V rovině je 5 po dvou různoběžných přímek a 6 různých rovnoběžných přímek, které nejsou rovnoběžné se žádnou z předchozích přímek. Žádné 3 přímky se neprotínají v jednom bodě. Počet částí roviny, na něž tyto přímky rozdělí rovinu, je??
Vím, že v těhle případech se používají vždy kombinace - počet přímek nad dvěmi, ale nevím jak do toho započíst ty, co jsou spolu rovnoběžné.
↑ paja.ppp:
Nejdřív bez rovnoběžných přímek
už mám
různoběžných přímek (na obrázku 3) a ty mi dělí rovinu na několik oblastí. Přidám
-tou přímku (čtvrtou červenou). Tato přímka mi udělá
průsečíků, a každým průsečíkem vstupuje do jedné oblasti. To znamená, že prochází
oblastmi (do
vstupuje a v jedné začíná). Každou tuto oblast rozdělí na dvě části. Takže vlastně přidá k dosavadním oblastem dalších
oblastí.
První závěr:
tá přímka přidá k už existujícím oblastem dalších
oblastí.
Nyní s rovnoběžnými přímkami
6 rovnoběžných přímek mi rozdělilo rovinu na 7 oblastí (obrázek). První nerovnoběžná přímka je vlastně už sedmá a přidá mi dalších 7 oblastí. Osmá přidá osm oblastí atd. až poslední (jedenáctá) přidá jedenáct oblastí.
celkem: 7+7+8+9+10+11=....

↑ zdenek1:
WOW! Máš můj obdiv.. a samozřejmě mnohokrát děkuji:))