Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 04. 2012 12:01

paja.ppp

Kombinatorika- přímky v rovině

Zkopírovala jsem příspěvek ze včera. Nikdo na něj nereagoval, tak to chci zkusit ještě jednou. Mám tenhle příklad v příjímačkách na VŠ, čili vážně potřebuju vědět jak na něj. Přijímám jakékoliv nápady!!!:)

V rovině je 5 po dvou různoběžných přímek a 6 různých rovnoběžných přímek, které nejsou rovnoběžné se žádnou z předchozích přímek. Žádné 3 přímky se neprotínají v jednom bodě. Počet částí roviny, na něž tyto přímky rozdělí rovinu, je??

Vím, že v těhle případech se používají vždy kombinace - počet přímek nad dvěmi, ale nevím jak do toho započíst ty, co jsou spolu rovnoběžné.

Vznáší se letí
vzduch lehce brázdě
odvážný mladý muž
na létající hrazdě…

#2 17. 04. 2012 16:07

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Kombinatorika- přímky v rovině

↑ paja.ppp:
Nejdřív bez rovnoběžných přímek
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-04/71018_primky1.png

už mám $n-1$ různoběžných přímek (na obrázku 3) a ty mi dělí rovinu na několik oblastí. Přidám $n$-tou přímku (čtvrtou červenou). Tato přímka mi udělá $n-1$ průsečíků, a každým průsečíkem vstupuje do jedné oblasti. To znamená, že prochází $n$ oblastmi (do $n-1$ vstupuje a v jedné začíná). Každou tuto oblast rozdělí na dvě části. Takže vlastně přidá k dosavadním oblastem dalších $n$ oblastí.

První závěr: $n$ tá přímka přidá k už existujícím oblastem dalších $n$ oblastí.
Nyní s rovnoběžnými přímkami
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-04/71466_primky2.png
6 rovnoběžných přímek mi rozdělilo rovinu na 7 oblastí (obrázek). První nerovnoběžná přímka je vlastně už sedmá a přidá mi dalších 7 oblastí. Osmá přidá osm oblastí atd. až poslední (jedenáctá) přidá jedenáct oblastí.
celkem: 7+7+8+9+10+11=....

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 17. 04. 2012 16:30

paja.ppp

Re: Kombinatorika- přímky v rovině

↑ zdenek1:

WOW! Máš můj obdiv.. a samozřejmě mnohokrát děkuji:))

Vznáší se letí
vzduch lehce brázdě
odvážný mladý muž
na létající hrazdě…

Zápatí