Dobrý den, můžete mi prosím někdo říct, kde mám chybu v postupu ?
Př.: Kruhový stůl o d= 80 cm je pokryt čtvercovým ubrusem s délkou strany 1,2 m. O co výše nad zemí je střed ubrusu než jeho rohy ?
S ubrusu= 1,2^2 = 1,44 m
S stolu= 3,14*0,4
= 0,5 m
S ubrusu - S stolu= S části pod stolem
S části pod stolem= 1,44-0,5= 0,9 m
Část pod stolem je vlastně válec bez podstav=> musíme si část pod stolem představit jako obsah pláště válce (op*v) .
S části pod stolem= o podstavy * výška
0,9= 0,8*3,14 * v
v= 0,9/2,5
v= 0,36 m
Výška části pod stolem je tedy 36 cm, střed stolu je posazen o 36 cm výše než jeho rohy...
.................................................................................................................
Ve výsledcích je psána výška 44,85 cm, můžete mi někdo prosím najít chybu ?
Uvažuješ špatně, ubrus se ti neohne přesně do válce, ta látka tam bude nahňoucaná.
Nakresli si čtverec o straně 1,2 metru, doprostřed nakresli kruh o průměru 0,8 metru. Nakresli si úhlopříčku čtverce. Máš spočítat vzdálenost od kruhu k rohu čtverce.
Už to vidíš? Stačí tahle nápověda?

Chápu správně, že mi vlastně stačí spočítat tuto část?

Samozřejmě, to jsem rychle načmáral. Teď už mi to je jasné. Chyba byla v předpokladu, že se ubrus pod stolem změní ve válec, to je opravdu špatná uváha, jak si psal.

Ještě než si to napsal, tak jsem to zkusil :D .. Výpočet je pak triviální- spočítám si pythagorovkou u čtverce, od ní odečtu d kruhu a vydělím dvěmi, abych zjistil právě tu hledanou vzdálenost. :)