Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 07. 2007 22:30

Verunka2828
Zelenáč
Reputace:   

Kombinace možností

Dobrý den!

Prosím o pomoc ve výpočtu - již nějaký pátek jsem ze školy a bohužel nemám na matematiku takovou hlavu, abych si pamatovala variace a kombinace, i když asi to jediné bych ze střední školy využila.

Prosím o pomoc ve výpočtu.

Kolik možností je, pokud mám 8 zápasů a 3 možnosti výsledku (0,1,2), že mi vyjde ten vsazený.
Popřípadě kolik bych musela vsadit tiketů, aby byl 1 správný.

Snad jsem otázku položila správně, děkuji moc za pomoc.

Přeju krásný den. Veronika Kolmanová

#2 20. 07. 2007 22:50

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Kombinace možností

Počet způsobů, jak mohou zápasy dopadnout je 3^8=6561. Při tomto počtu tiketů bude jeden správný. Pravděpodobnost, že člověk správně uhodne všechny výsledky je 1/6561=0,00015, tj. 0,15 promile neboli 0,015 procenta.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 20. 07. 2007 23:08 — Editoval Lishaak (20. 07. 2007 23:09)

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   
Web

Tak mne Kondr predbehl, cili dale uz cist nemusite...

Vekmi rad bych pomohl, ale vzhledem k tomu, ze na sport nesazim tak tomu dotazu nerozumim. Cili bud se spolehnete na to, ze si tohle precte nekdo kdo sazi a nebo popiste problem podrobneji. Pokud se nevyznate v matematicke terminologii, jednoduse popiste, jak takove sazeni probiha, tedy jak pri tom postupujete.

Abych vam pomohl s tim, na co se mate pri popisu problemu soustredit, zkusim popsat reseni problemu tak, jak ho vidim ja. Predstavuju si, ze mate 8 zapasu a u kazdeho si tipnete, jak ma dopadnout. A chcete vedet jaka je pravdepodobnost, ze alespon jeden z tech zapasu jste si tipla spravne.

U kazdeho zapasu mame tri moznosti, cili pocet vsech moznych vysledku je 3^8, tedy 3*3*3*3*3*3*3*3 = 9*9*9*9 = 81*81 = 6561
Ted bychom chteli vedet pocet vsech priznivych pripadu. To provedeme tak, ze od poctu vsech moznych pripadu odecteme ty nepriznve. Kolik je nepriznivych moznosti? Kazdy zapas ma dve moznosti jak nedopadnout dobre (tu treti mate totiz vsazenou). Cili nepriznivych moznosti je 2^8 tedy 2*2*2*2*2*2*2*2 = 4*4*4*4 = 16*16 = 256. Tedy priznivych moznosti je 6561 - 256 = 6305. Tedy pravdepodobnost, ze alespon jeden dopadl dobre je 6305/6561 = 0.96 = 96%

Pokud ovsem clovek vsadi jenom na jeden zapas, tak je uplne jedno kolik jinych zapasu se hraje. Pravdepodobnost, ze ten muj zapas vyjde je prave 1/3 tedy asi 33%.

Nejspis jsem vam na vas dotaz neodpovedel, ale ukazal jsem, jak by se na to clovek mohl z vaseho popisu divat, abyste mela nejake voditko pri podrobnejsim popisovani vaseho problemu.

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

#4 23. 07. 2007 23:14

jiri.otevrel
Místo: Vyškov
Reputace:   
Web

Jen jsem chtel dodat. Podle tohoto vysledku jasne vidis, ze kurzove sazeni je nesmysl. Na cem myslis, ze sazkovky vydelavaji? A oni vydelavaji ver mi. Vim to, ver mi. Pokud uz ale chces opravdu sazet a neeodradim te, pak sazej radeji 1 (solo) nebo 2(ako). Vice ne. Spokoj se s malymi vyhrami a neriskuj. To je jediny zpusob jak dlouhodobe nekrachnout. Statisticky jen 5% sazkaru vydelava (tzn. jsou dlouhodobe v +). Sazkovky totiz spolehaji... ze kdyz na malych kurzech chvili vyhravas, jednou ti to neda a ty tam das za hodne penez a to ti nevyjde ver mi.

Tohle se matematiky moc netyka tak se omlouvam, ale nedalo mi to ... slecnu, ci pani nevarovat.

#5 23. 11. 2007 10:43

dusank
Zelenáč
Reputace:   

Potřebuji pomoci při výpočtu matematických kombinací určení pořadí hráčů při organizování mariášového turnaje.
Turnaj bude hrát 9 nebo 12 nebo 15 hráčů , jedno kolo max 30 min , celková delka turnaje 5 hodin.
Jedná se mi o to sestavit kombinace u stolů tak, aby nikdy spolu neseděli 3 stejní hráči, ale maximálně 2.
Mariáš se bude hrát ve 3 lidech u stolu a nikdo nebude pauzírovat.
Děkuji za odpověď

Zápatí