ahojky,máme vypočítat příklad a vůbec si s ním nevím rady [:(]
Poloměr zeměkoule = 6378km,okolo rovníku je natažený pás a ten prodloužíme o 1 m. Jaký je průměr? 
↑ veverka111: jde o pás, který má délku obvodu Země při rovníku +1metr
dokážeš si spočítat obvod Země a k tomu přičíst 1 metr a zpět spočítat poloměr podle 
a
z náčrtu pak bude rozdíl poloměrů Země a spočítaného

↑ mikl3: děkuju moc:) myslela jsem,že to tak bude,jen jsem si nebyla jistá:)
↑ veverka111:
Tohle je známá úloha (na kterou jsem mimochodem před mnoha lety na vojně vyhrál nějakou kořalku)
Ta úloha zní: Máme pomeranč a provázek. Obtočíme provázek kolem pomeranče a k délce provázku, který jsme takto dostali přidáme 1m. Z tohoto provázku uděléme kružnici a doprostřed umístíme pomeranč. Otázka. Proleze mezerou mezi pomerančem a provázkem myš? (Každý řekne, že ano, protože si dovede představit, že mezera bude dostatečně velká, aby tam myš prolezla). Teď to samé uděláme se zeměkoulí (Zemí)(provázek okolo Země, přidat 1m, udělat kružnici) Otázka stejná. Proleze mezi Zemí a provázkem myš?
A můžeš si vyzkoušet kolik spolužáků řekne, že proleze také.
Já ti ukážu, že ta mezera při daném prodloužení obvodu (tedy pro nás 1 m) vůbec nezáleží na tom, jaký poloměr má daná kružnice, a je pořád stejně velká, závislá pouze na prodloužení.
Na obrázku
se nikde nevyskytuje
a tedy mezera není závislá na tom, jaký poloměr má původní kružnice. Závisí pouze na tom prodloužení.
máme