Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 04. 2012 21:54

woral
Reputace:   

integgrál komplexní proměnné

Ahoj, pomůže mi někdo s tímto příkladem:   $\int_{\Gamma }^{}z\sin zdz   , z(t)=\pi t^2+i(1-t), t\in \langle0,1\rangle$
když tam dosadím za z(t) vyjde něco strašného:  $\int_{0 }^{1}z(t)\sin z(t)z'(t)dt=\int_{0 }^{1}(\pi t^2+i(1-t))sin(\pi t^2+i(1-t))(2\pi t -i)dt$    když roznásobím závorky, vznikne ještě větší hrůza a to opravdu nevím jak vyřešit, jedině mě napadlo: substituci za $\pi t^2+i(1-t)$  jenže ta substituce je komplexní číslo, takže se zase vracím na začátek ne?

Taky jsem přemýšlel zintegrovat $\int_{\Gamma }^{}z\sin zdz$ per partes , ale furt to je komplexní proměnná a metodou per partes jako při reálné proměnné to dělat nemůžu.... zpět k tý substituci $\pi t^2+i(1-t)$: tímto postupem mi vyšlo:   $\pi -\sin i+i\cos i$   - je to nějaký zakletý, poradí někdo? dík.

• (téma jako vyřešené označil(a) woral)

#2 19. 04. 2012 09:09

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: integgrál komplexní proměnné

Ahoj. 
Problémem je zde složitost integrační křivky. Integrovat tutéž funkci po úsečce ležící v reálné nebo imaginátní ose bys uměl ?
Pokud ano, tak si připomeň Cauchyovu větu o integrálu holomorfní funkce po uzavřené křívce,  doplň křivku $\Gamma$ na vhodnou uzavřenpu křívku
a pak využij Cauchyovu větu a některé základní vlastnosti křivkových integrálů.

#3 19. 04. 2012 21:41

woral
Reputace:   

Re: integgrál komplexní proměnné

Tak jo, povedlo se. Dík za ujasnění.

Zápatí