je zname ze cim teplejsi je teleso tim vetsi je.. jak to je s atomy teda? bud se musi zvetsovat, vic od sebe vzdalovat a nebo jich pribyvat coz je asi blbost.. slysel jsem ze pri vymenovani tepla si jeden premet bere energii tudis to chapu ze teplo je energie tedy jaderna sila takze neni to tak ze cim vetsi teplo tim vetsi jadernou silu maji ty atomy, tim vic se odpuzuji a tim dal jsou od sebe a tedy je to teleso vetsi? jestli to je jinak nez ta teorie co jsem ted vymyslel tak mi prosim napiste pravdive vysvetleni :D
↑ marshallaw4: nejlepší příklad by asi byl, kdybychom uvažovali pevné krystalické těleso, které je složeno z atomů nějakého prvku, při vzrůstající teplotě se atomy budou více chvět v krystalické mřížce a tudíž mezery mezi nimi budou narůstat z důvodu odpuzování se s ostatními atomy, tak si to představuji já
něco z wiki
Molekulový pohyb
Makroskopicky vnímaný tepelný stav látky, který je vyjadřován teplotou, má úzkou souvislost s pohybem základních stavebních částic dané látky (molekul, atomů apod.). Tento pohyb se označuje jako molekulový pohyb. Vzhledem k tomu, že molekulový pohyb se výrazněji projevuje při vyšších teplotách, bývá často označován jako tepelný pohyb.
Molekulový pohyb je pokládán za samostatný druh fyzikálního pohybu, jehož základní vlastnosti, které jej odlišují od klasického mechanického pohybu, jsou:
pohybu se účastní velké množství částic
pohyb je neustálý (nepřetržitý) a neuspořádaný (chaotický)
Jedná se o složitější druh pohybu než je tomu v případě pohybu mechanického. Při vyšetřování tohoto pohybu se tedy využívá metod statistické fyziky.
s jadernou energií toho nemá moc společného, protože to se děje v atomovém jádře
Ahojte, pozrite napr. aj tieto zelené kopčeky
http://fyzika.jreichl.com/main.article/ … tom-vodiku
atóm vodíka tiež "napúcha" pri pridávaní energie .
ak pridáš atómu H energiu, ten ju absorbuje a zvýši svoj kvantový stav a tým sa zelený kopček( jeho maximum) presunie ďalej od jadra.

↑ mikl3: ja jsem cetl v jedne knize ze kdyz sedime na zidli tak se ve skutecnosti nad ni vznasime par nanometru vlivem sil tech atomu pardon to byly asi atomove sily...