Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
znamená g(f(x)) čili najdeš hodnotu f(x) a ta pro tebe bude proměnou v g(x) a opačně pro
je f(g(x)).
Alespoň tak nás to učili.
a)f(x) pro x z <1;2> se pohybuje v <4;8> a to pak dosadíš g(x) ovšem tam je zase <1;2> takže pro 2x-1 nemáme žádné x a <4;8> dosadíš do x.
b)Z toho
ti vyleze interval <0;+nekonečno) a pak od <0;1) dosadíš v g(x) do x. Z <1;2> do 2x-1 a z (1;+nekonečno) zase do x.
Je tomu alespoň trošku rozumět?
Například vemu si x=-1,41... (prostě -odmocnina z 2)
V f(x) patří do intervalu pro
a f(-1,41..) je tedy 2. A 2 patří v g(x) do intervalo <1;2> takže se zobrazí podle (2x-1) což je 3.
Takže
se v
zobrazí na číslo
Podle tohoto postupu můžeš zjistit u libovolného čísla, na co se zobrazí :-)
EDIT: Jentak letmo jsem to přejel a vyšlo mi (pro
) :
V zobrazení
se zobrazí:
na 
na 
na
.
Čili jenom z čísla z intervalu
se v f(x) zobrazí na
a tedy v g(x) na
. Ostatní x se v f(x) zobrazí na
a v g(x) pak na
.
Náhodný test:
x=-5. f(x)=25, g(x)= 25
x=0, f(x)=0, g(x)= 0
x=-1,3, f(x)=1,69, g(x)=2,38
x=-1, f(x)=1 g(x)=1
↑ ttopi:
To a) asi chápem. Čiže f(x) sa zobrazí na <4;8> čo je interval, ktorý pre g(x) spadá do (2;oo). Preto sa 4x zobrazí do x funkcie g(x). Chápem to dobre?
b)-cko nechapem. Neviem odkiaľ si zobral interval <0;+oo) a potom <0;1). Mohol by si to ešte lepšie opísa? prosím?
Ano, pochopil si to správně.
Ad b)
když umocníš na druhou (libovolné číslo z tohoto sjednocení) tak dostaneš číslo z intervalu
a ten dosazuješ do g(x). Z tohoto
intervalu musíš vyříznout interval
který se zobrazí na 2x-1. Teď musíš najít, která x se po dosazení do f(x) zobrazí na interval
- to jsou zřejmě čísla z intervalu
- zkus si libovolná čísla z toho intervalu umocnit, protože tentio interval patří v f(x) do toho sjednocení, proto se umocňuje, a dostaneš interval <1;2> který se v g(x) zobrazí na 2x-1. Všechna osttaní čísla když zobrazíš v f(x), dostaneš se opět do toho sjednocení, které se v g(x) zobrazí na x.
Už trošku rozumíš?
Našiel som ešte príklad a nevychádza mi nájs? 
Ja som to riešil takto:
Funkcia g je pre x z intervalu <0;1> v intervale <0;2>. Pre iné x je v intervale
Keď to spojím s funkciou f dostanem:
Podľa výsledkov je to však zle. Neviete kde je chyba?
V g(x) se <0;1> zobrazí na <0;2> a ostatní x se zobrazí na (-nekonečno;-2) sjednoceno (2;+nekonečno).
v f(x) se zobrazí na x^2 pouze x z <0;1> , takže to je pro ta x, která se v g(x) zobrazí na <0;1> a to jsou x z <0;0,5> Zbytek jde na 3x.
Takže mě vyšlo
Je to podle výsledků dobře?
↑ ttopi:
Zdravím :-)
s myslenkou rozdelení intervalu pro x na 3 intervaly souhlasim:
x na 0 až 0,5 -> hodnota g(x)=2x je v intervalu 0 až 1, pro f (g(x)) použíjeme předpis x^2, f(g(x))=(2x)^2
x na 0, 5 až 1 -> hodnota g(x)=2x je v intervalu 1 až 2, pro f(g(x)) použíjeme předpis 3x, f(g(x))=3(2x)
x mimo interval 0 az 1 -> hodnota g(x)=4x - 2 je mimo interval 0 az 2, pro f(g(x)) použíjeme předpis 3x, f(g(x))=3(4x - 2)
Závorky pro okraje intervalu urcite doplnite, moc se omlouvám za úpravu, je to jen tak narychlo.
Souhlas?
↑ jelena:
Uff...
Souhlasím, samozřejmě. Vůbec jsem si při psaní neuvědomoval, že k f(x) musím jako x táhnout to z g(x), tedy 2x a 4x-2, pak je to samozřejmě jak říkáš.
Takže f(g(x))= - (2x)^2 pro x z <0;0,5>
- 3(2x) pro x z (0,5;1>
- 3(4x-2) pro x mimo <0;1>
↑ ttopi:
Nejde ani tak o postup, ako o sprehľadnenie zápisov. Ja som to predovšetkým nechápal kvôli tomu, že sa mi miešali tie x a f(x) do jedného, potom sa tam objavilo niekoľko veľa intervalov a problém bol vyzna? sa v tom. Pri hľadaní funkcie
je zadaná:
Tu si rozpíšem kde sa zobrazí g(x) podľa x-ových intervalov a potom:
Neviem, či to je správne z formálneho hľadiska, ale mne to pomáha. Možno si sa mi to snažil vysvetli? práve takto, tak potom sorry :-)))
P.S.: Keď ja som taký spomalený film :-D