Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

√x +√y= √50
pravděpodobně mám horečku :D pomozte mi s vyresenim

celé umocnit
pak nechat na levé straně jenom odmocninu a zase umocnit

↑ jelinekgreen:
ano, to vím, ale pak mám stále jednu rovnici o dvou neznámých... :(

↑ Bati:
ve vysledcich - jsou 4 realne vysledky a to (2 a 32), ( 8 a 18), (18 a 8), (32 a 2)
To jsou ale samá celá čísla, což může být ta chybějící (velmi důležitá) podmínka. Pokud se uvede pouze rovnice a navíc se neznámé označí x a y (místo např. m a n), pak to vypadá, že se ta rovnice má řešit pro reálná čísla, kde má nekonečně řešení.

↑ Bati:
jasne, u tohodle nebylo zadani, a kdyz to tedy mame resit v prirozenych cislech tak jak to spocitam?
Umocněním a následným vytýkáním lze dospět k rovnici :
Z toho jsou vidět 2 důležité věci. Jednak, že součet x + y musí být větší než 25 a potom, že číslo na levé straně rovnice končí dvěma nulami. Kolik známe druhých mocnin, které končí dvěma nulami? Moc ne: 400, 1600, ... Dále by to mělo být snadné dořešit, je třeba si kontrolovat počáteční podmínku, aby nám součet odmocnin z x a y nepřelezl cca osmičku (abychom se nedostali do zbytečně velkých čísel).
Stránky: 1