Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 04. 2012 19:08

APavlat
Reputace:   

Součet nekonečné řady

Dobrý den,
řeším zde jeden příklad ke státní maturitě a potřeboval bych vědět, zda-li je tento výsledek korektní.

Zadání: Pro všechna $n\in \mathbb{N}$ platí:

$s_{n}=\frac{1+\sin ^{2}\alpha +\sin ^{4}\alpha +...(\sin\alpha )^{2(n-1)}}{1+\cos ^{2}\alpha +\cos ^{4}\alpha +...(\cos\alpha )^{2(n-1)}}$

Pro $\alpha \in \mathbb{R}$ vypočtěte $\lim_{n\to\infty }s_{n}$ a stanovte podmínky existence.

Tak jsem si řekl, že v čitateli i jmenovateli vidím nekonečnou řadu, protože $2(n-1) \text{  při }n_{\infty }=\infty $. Kvocienty jsou? v čitateli $q_{1}=\sin ^{2}\alpha $ a ve jmenovateli $q_{2}=\cos ^{2}\alpha $.

A tak dosadím do součtu
$S_{n}=\frac{\frac{1}{1-\sin ^{2}\alpha }}{\frac{1}{1-\cos ^{2}\alpha }}=\frac{1-\cos ^{2}\alpha }{1-\sin ^{2}\alpha }=\frac{\sin ^{2}\alpha }{\cos ^{2}\alpha }=\text{tg}^{2}\alpha $ 
+ podmínky, tedy výsledek  je  $\text{tg}^{2}\alpha \text{, pro }\alpha\not =\frac{\pi }{2}+k\pi \text{ ; }k\in \mathbb{Z}$

Na tomto příkladu mě zaráží, že se v možnostech toleruje odpověď ,,Žádná z uvedených možností není správná.", nicméně správně by mělo být i moje řešení. Nenašel by se prosím někdo, kdo by to projel a upozornil mě na případné chyby? Děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) APavlat)

#2 24. 04. 2012 19:18

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

Re: Součet nekonečné řady

Ahoj,
taky jsem to počítal, a můj postup i výsledek byl stejný.
Proč má tolerovaná "Žádná z uvedených možností není správná" mě taktéž zaráží, možná jestli to není ta počáteční podmínka:

Pro $\alpha \in \mathbb{R}$ vypočtěte limitu $\lim_{n\to\infty }s_{n}$.

Neboť jsme vypočítali limitu, která ale nemá smysl pro všechna $\alpha \in R$ tj. nelze nalézt limitu pro všechny hodnoty alpha z R... (nevím, to je jediné co mě napadlo)

Každopádně mě toto taktéž zajímá.

#3 24. 04. 2012 21:08 — Editoval Rumburak (24. 04. 2012 21:26)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Součet nekonečné řady

↑ APavlat:, ↑ smatel:

Zdravím vás, pánové. Tato úloha potřebuje důkladnější diskusi.

I.  Případ $0 < |\sin \alpha| < 1$, tedy rovněž $0 < |\cos \alpha| < 1$  atd. :

Řada v čitateli i řada ve jmenovateli konvergují ke konečným nenulovým součtům  a platný je výsledek  $s_n \to \tan^2\alpha$ dle ↑ APavlat:.

II.  Případ $0 = \sin \alpha$, tedy  $|\cos \alpha| = 1$ :

Pak jmenovatel má limitu $+\infty$ a čitatel je omezený kladný, tedy $s_n \to 0$ .
I zde můžeme říci $s_n \to \tan^2\alpha$ , protože z předpokladu $0 = \sin \alpha$ zároveň plyne  $\tan \alpha = 0 $ .

III.  Případ $|\sin \alpha| = 1$, tedy  $\cos \alpha = 0$ :

Pak čitatel má limitu $+\infty$ a jmenovatel je omezený kladný, tedy $s_n \to +\infty$ .

Zápatí