Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
řeším zde jeden příklad ke státní maturitě a potřeboval bych vědět, zda-li je tento výsledek korektní.
Zadání: Pro všechna platí:
Pro vypočtěte
a stanovte podmínky existence.
Tak jsem si řekl, že v čitateli i jmenovateli vidím nekonečnou řadu, protože . Kvocienty jsou? v čitateli
a ve jmenovateli
.
A tak dosadím do součtu
+ podmínky, tedy výsledek je
Na tomto příkladu mě zaráží, že se v možnostech toleruje odpověď ,,Žádná z uvedených možností není správná.", nicméně správně by mělo být i moje řešení. Nenašel by se prosím někdo, kdo by to projel a upozornil mě na případné chyby? Děkuji.
Ahoj,
taky jsem to počítal, a můj postup i výsledek byl stejný.
Proč má tolerovaná "Žádná z uvedených možností není správná" mě taktéž zaráží, možná jestli to není ta počáteční podmínka:
Pro vypočtěte limitu
.
Neboť jsme vypočítali limitu, která ale nemá smysl pro všechna tj. nelze nalézt limitu pro všechny hodnoty alpha z R... (nevím, to je jediné co mě napadlo)
Každopádně mě toto taktéž zajímá.
↑ APavlat:, ↑ smatel:
Zdravím vás, pánové. Tato úloha potřebuje důkladnější diskusi.
I. Případ , tedy rovněž
atd. :
Řada v čitateli i řada ve jmenovateli konvergují ke konečným nenulovým součtům a platný je výsledek dle ↑ APavlat:.
II. Případ , tedy
:
Pak jmenovatel má limitu a čitatel je omezený kladný, tedy
.
I zde můžeme říci , protože z předpokladu
zároveň plyne
.
III. Případ , tedy
:
Pak čitatel má limitu a jmenovatel je omezený kladný, tedy
.