Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Vypočítajte veľkosť uhla v stupňoch v rovnoramennom lichobežníku, ktorého výška sa rovná 1/2 veľkej základne a ramená sú zhodné s menšou základňou.
Nemôžem dostať veľkosť uhla.
↑ dominiksuroviak:
Zdravím, pokud si zakreslíš obrázek, potom základna (menší) je stejná jako ramena, označíme c. Výška lichoběžníku dle zadání je a/2 (a je delší základna).
Po "vyříznutí" obdélníku se stranou=kratší základna máme 2 pravoúhle trojúhelníky. V každém je přepona c, jedna odvěsna a/2 a druhá odvěsna (a-c)/2. V tomto trojúhelníku se podaří vyjádřit (Pythagor. věta) stranu
přes
a potom použit pro výpočet např. sinu hledaného úhlu.
Odkud je úloha? Je mi nějaká povědomá, děkuji.

↑ jelena:Ďakujem, avšak by som potreboval konkrétnu veľkosť uhla, lebo ten uhol bude platiť pre všetky lichobežníky podobné tomuto, ale to isto vieš. Čiže na základe nejakých úprav by si mala dostať konkrétny uhol, ale nemôžem sa k nemu dopracovať. Myslím, že tá úloha je z nejakej zbierky.
↑ dominiksuroviak:
pokud jsem něco nespletla, tak mám

, dosadím c z předchozího vyjádření. Shodujeme se? Děkuji.
, napraveno v tématu. Offline

↑ jelena:To a=5c/4 si dostala s Pythagorovej vety. Lebo ja som sa pri Pythagorovej vete dopracoval len k:
ak som neurobil nejakú chybu.

↑ jelena:A ako si sa dopracovala k tomu, že 
↑ dominiksuroviak:
asi jsem se k tomu nedopracovala, opravím to. Dostávám se ke stejnému výsledku, jak máš:
je to kvadratická rovnice s neznámou a a parametrem c.
odsud 
Raději si to překontroluji.
↑ dominiksuroviak:
tak jsem to snad poopravovala - mám ještě nějakou chybu?
, výsledek s
nepoužijeme.

↑ jelena:Čiže: 

Ďakujem za pomoc.