Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den,
Mam problem s touto ulohou:
Mezi 52 kartami jsou 4 sedmičky. Každý ze 4 hráčů si vytáhne 2 karty, které si ponechá.
1) Jaká je pravděpodobnost, že si náhodně vybraný hráč vytáhne alespoň jednu sedmičku?
2) Jaká je pravděpodobnost, že si žádný ze 4 hráčů nevytáhne ani jednu sedmičku?
- ten první úkol mi vyšel 0,45 ale ma vyjit 0,15. Mohl by mi prosim nekdo nastinit spravne reseni
Děkuji
1) uvažuj čo znamená že si vyťahne ASPOŇ 1 sedmičku ak máme 4 SEDMIČKY,
↑ miso16211:
Tak mi to nakonec vyslo 0.6 a ne 0.45, jak jsem psal. Vychazi to bez zarazeni toho komb. c.
, tam totiz je nahodne vybrany hrac , ne predem vybrany hrac. Jak si to tedy mam vysvetlit?
A u druheho prikladu bych prosil tedy presnejsi nasmerovani - dokud si nevysvetlim tu 1, tak s tou dvojkou nehnu. Dekuji
EDIT: ve jmenovateli ma byt 52 nad 2
1)
a to jednoducho na každého hráča pripadá 13 kariet a vytiahne 2 karty.
Buď to bude sedmička a nejaká iná karta, alebo to budú dve sedmičky.
Hurá je to ľahke.
2) teda z trinástich kariet má vytiahnuť iné karty než sedmičku.
miso16211 napsal(a):
1)
a to jednoducho na každého hráča pripadá 13 kariet a vytiahne 2 karty.
Buď to bude sedmička a nejaká iná karta, alebo to budú dve sedmičky.
Hurá je to ľahke.
2) teda z trinástich kariet má vytiahnuť iné karty než sedmičku.
není náhodou pravděpodobnost, když tahá druhou kartu již o něco vyžší, než když tahal první?
tj. při první je pravděpodobnost 7,69 a při druhé již 7,84 = 15,53
ale podle tvého výsledku to je 15,38
↑ miso16211:
Mohl by jsi mi to prosim vysvetlit, nevidim v tom nejake logicke oduvodneni (dobre - na kazdeho hrace pripadne celkem 13 karet, jedna sedmicka, ale jak to souvisi s tim, jestli vytahne aspon jednu sedmicku? Vzdyt potom by byla pravdepodobnost, ze vytahne 2 jine karty
?)