Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

↑ marketka:
Nejdříve odstraň zlomky
a uprav. To samé s druhou rovnicí. A pak už máš tvar, který jste se určitě učili a použiješ některou z metod
↑ paha154:
zkusím to a dám vědět,moc děkuji
↑ paha154:
Prosím o celý postup,nějak mi to nejde.Děkuji Markéta

↑ marketka:

vyjádříme z první x
a dosadíme do druhé
po vyřešení
a tím pádem 
zápis výsledku ![kopírovat do textarea $[1;-1]$](/mathtex/d0/d08ea1dcc7f3c00143a9faaae5c5f751.gif)
↑ marnes:
děkuji za postup,mám otázku když se přeřadí čísla z pravé strany = na levou tak se nemění znaménka?mám na mysli druhou soustavu z rovnice.Nebo už je násobená -1? děkuji za pomoc Markéta
↑ marketka:
=> 
Ale
=> 
↑ marketka:
/*15

/*6
/*19

Pripadne pro dalsi priklady se tu zaklada nove tema, jelikoz kdyz se nejaky oznaci za vyreseny tak je spis nahoda ze se tam nekdo podiva
↑ Siroga:
Děkuji , můj učitel matematiky mi dal tento postup : určete si společného jmenovatele 3 a 5 a tím vynáspobte celou rovnici.Tím se zbavíte zlomků.Totéž s druhou rovnicí společný jmenovatel ze 2 a 3.Pak si dejte všechny neznámé na levou stranu a čísla na pravou. Zjistíte, že počet y je v obou rovnicích stejný (-21 y) a tak jednu z rovnic vynásobte (-1) a pod sebou sečtěte.dostanete jednoduchou rovnici pro x (3x=9),odtud vypočítáte x a to číslo dosadíte do kterékoliv předchozí rovnice a vypočítáte y.
Vám to vyšlo také ale s jiným postupem,prosím vysvětlete?Děkuji
↑ marketka:
Zdravím,
kolega ↑ Siroga: použil metodu dosazovací a dosadil
do rovnice
, která vznikla vynásobením 2. rovnice číslem 6.
Váš učitel doporučil metodu sčítací.
Podrobně o metodách..
V každém případě, pokud v zadání rovnice se vyskytuje zlomek s číslem v jmenovateli, je vhodné převést ke společnému jmenovateli a "odstranit jmenovatel" pomocí vynásobení celé rovnice. Potom se rozhodnout, kterou metodu použit pro řešení soustavy - sčítací nebo dosazovací.
Stačí tak na vysvětlení? Děkuji.
Kolega má pravdu ohledně nepodívání se do témat označených za vyřešené a o zakládání nových témat.
Stránky: 1