Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, jsem tu nový, tak prosím omluvte když budu psát blbosti
Dneska 4.5.2012 jsem dělal maturitu z Mat
a pamatuju si následující příklad (nějak mě tam uvíznul)
chci si ho proto ověřit:
Deset dělníků si průměrně vydělá 26 800, když 4 znich povýší, dostanou všichni 4 stejně přidáno, zvedne se průměrný výdělek celé skupiny o 240kč Kolik si vydělá povýšený dělník?
bylo tam na výběr
a)240
b)400
c)480
d)960
e) jiná než předešlé varianty
Všem díky za odpověď
y - výdělek nepovyseneho d.
x - výdělek povysenyho d.
10y=26800 => y=2680
6y+4x=26800+240
Pak buď dopocitani nebo jelikož 240kc je výdělek navíc všech čtyř tak x=y+(240/4)
Případně pokud sem to zadání pochopil blbě, a 26800 je výdělek jednoho a ne skupiny tak:
y - výdělek nepovyseneho d.
x - výdělek povysenyho d.
y=26800
6y+4x=(26800+240)*10
Popřípadě že zadání vychází ať už to počítám jako že jeden má 2680 nebo 26800 tak správná odpověď je e jelikož už i těch 2600 co má nejmíň před povysenim tak je víc než všechny možnosti.
↑ Squeeze: já volil možnost E, postup si přesně nevybavím, ale taky mi vyšlo, že si vydělá o 600,- více.:)
↑ virusss: teď mne taky zrovna napadlo jakej otázce by se hodily ty možnosti, pokud je otázka o kolik si povysenej dělník polepší tak to je
240*10/4
E)
Počítala jsem obráceně, pro mě bylo výhodnější přičíst jednotlivé částky k platu 4 dělníků, připočíst plat zbývajících 6, vydělit 10 a buď to sedělo nebo ne :)
↑ Kouří se mi v hlavě: jednodušší než 240/10*4 ? tohle je přece i zhlavy na 2sec
↑ Siroga:
To ne :)
- nicméně v té době mi přišlo výhodnější tupě bušit do kalkulačky, než se pokusit myslet
(otázka max. 2 min)
. whatever, k cíli jsme došli :)
↑ Georgefor:
Tak pokud byla otázka
a) Kolik si vydělá povýšený dělník, tak je odpověď E) (vydělá si určitě víc než všechny uvedené možnosti)
b) O kolik víc si vydělá povýšený dělník než původně pak je odpověď rovněž E) protože každý z "povýšených" dělníků si vydělá o 600,- Kč více než původně (o 600,- Kč neobsahuje ani jedna z uvedených možností)