Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ sabina555:
mno jasný :D já si nevšiml, že z trojčlenu můžu udělat dvojčlen díky, každopádně za tohle sem body ztratil :D
zadání je zde
http://www.uloz.to/x2HZ4Zh/matematika-2012-rar

Myslíte si, když jsem ten úhel uvedla ve stupních 63 stupňů jak vychází u desítky myslím..že je to chyba? když sí hodíte těch 7/20 pí na kalkulačku, tak to tak je přeci :)
↑ Paavlína: Nejdříve si vypočteš d. To vypočteš jako a2-a1=54-57=-3, potom dosadíš do obecného vzorce pro výpočet členu aritmetické posloupnosti: an=a1+(n-1)*d , a50=57+(50-1)*(-3)=-90
potom priklad číslo 5. zase do vzorce pro součet arit.posloupnosti Sn=n/2*(a1+an), S50=50/2*(57+(-90))=-825
↑ sabina555:
děkuju, já blbec jsem dala 57-54=3 takže už mě to vyšlo jinak, blbé mínusko :-(
Stále nechápu řešení toho příkladu s logaritmem
.
Dá se to upravit buď na
nebo na
. V prvním případě se za x může dosadit pouze číslo kladné kromě nuly. Ve druhém případě by se za x dalo dosadit jakékoliv číslo kromě nuly. Kdo mi vysvětlí rozdíl mezi těmito dvěma zápisy (nebo spíš shodnost než rozdíl) ?
Jedině, že se
rovná
, ale to není pravda, nebo je ?
↑ Milan_CZ:
taky pořádně nechápu ještě jaká byla správná odpoved + hodnocení 25ky když mam 3z4 kolik budu mít bodů?

↑ Milan_CZ:
Ty výrazy jsou shodné, ale liší se v podmínce
↑ marnes:
Jak můžou mít dva shodné výrazy, které se sobě rovnají, různé podmínky ? Řekl bych, že tohle nebude to správný vysvětlení. Vysvětlením bude nějaká teorie o logaritmech, kterou já bohužel neznám a právě na ni se ptám.
↑ sima1one:
Hodnocení většinou bývá u čtyřbodových otázek :
4 odpovědi - 4 body
3 odpovědi - 3 body
2 odpovědi - 2 body
1 odpověd - 1 bod
U tříbodových se 4 výsledkama:
4 odpovědi - 3 body
3 odpovědi - 2 body
2 odpovědi - 1 bod
1 odpověď - 0 bodů
atd...

1) (n+2)/4n 2) 5/2 (45/18) 3) +1000 (-1000 neni v N) 4) -90 5) -825 6) 19 (20) 7) k=4, P[8; 0,5], Q[1;4] 8) 5 9) 10 10) 7/20 pi (0,35pi) 11) x+2y=0 12) 100% 13) 5km/h 14) 80% 15) V=4x^3 -12x^2 + 9x 16) ANAN 17) C 18) B 19) D 20) E 21) A 22) C 23) D 24) A 25) BEAC 26) CDB
20 minut, na rozdíl od vyšší

↑ Milan_CZ:
Podle vět o logaritmech můžeme upravit výraz
na
Liší se v tom, co můžeme dosazovat za proměnnou x. V prvním případě všechna reálná krom nuly, ve druhém případě pro čísla větší jak nula. Takže rozdíl těchto dvou výrazů jsi si mohl provést jen pro čísla kladná - což je ta podmínka
↑ Milan_CZ:
neni 

a myslim ze ta podminka bude vzdy vetsi nez nula, to je jako bys mel
a rekls bys ze kdyz vynasobis rovnici "x" tak pak muze byt "x" i nula (
)
Tak teď jsem to počítal, tak by mi to mělo vyjít 18bodů :)) to by bylo super. Záleží jak budou bodovat například tu poslední. Tam jsem 2 trefil a jednu ne. Nebo u 25ky jsem jednu trefil...co myslíte vy? Já myslim, že když je max 3 body a jedno je spletený, že je to 2body a u ty 25ky když jsme jednu trefil tak že 1bod..
↑ Belli:
Když budu mít
, tak to klidně můžu vynásobit "x", protože násobit můžu jakýmkoliv číslem a výsledek bude opravdu
, ale 0 nemůžu ani tak dosadit, protože 1 se nerovná
. Co se týče těch logaritmů, tak to ani po vysvětlení od marnese nechápu, ale zřejmě je to na mě moc náročný, takže radši dál zůstanu v matematické nevědomosti. Logaritmy jsem nikdy nechápal.
Spokojim se se 45 bodama.