Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
jde sice o příklad z fyziky (RLC obvod), ale mám spíše matematický problém. Nevím, jak mám toto vyřešit, když neznám R. Říkám si jestli to vůbec jde? Toho odporu se podle mě prostě nedá zbavit. Snad to byla možná jen chyba v zadání...Nebo je tu nějaký fígl, který mi ušel?
Děkuji moc za každou odpověď
↑ jelena: Originální zadání nemám momentálně k dispozici, ale později bych ho mohl dodat. To s tím parametrem je dobrá idea, ale na zadání je i tak krátká... Zadání jasně znělo: Určete fázový posun napětí a proudu. Ta rovnice, kterou jsem výše napsal, je na 100% dobře. Asi to tedy bude spíše chybka v zadání, i když náš profesor je druhý Carl Friedrich Gauss :-) V každém případě děkuji, že jste se tím zabývali.
Někdo napsal(a):
"I mistr tesař se někdy utne."
↑ nicnevím:, ↑ byk7:
tady je Gaussů (i zamaskovaných) :-)
↑ nicnevím:
Zkus si vybavit svůj obvod - "100 % vzorec" se mi nezdá co do jednotek a také se mi nezdá, že počítáš cos. Nemá být tg?
↑ jelena:Moc se omlouvám, samozřejmě tam má být tangens :-) S ním jsem také počítal, nevím, proč jsem sem napsal najednou cosinus... Ale to na příkladu moc nemění... Vtipné je, že nejlehčí příklad a takhle mne vypláchl :-) Zadání:
a odpor
(tak dobře nějáké to procento ubírám :-)
↑ nicnevím:
:-) poslední pokus - jak byl sestaven obvod?
↑ nicnevím:
Vsadím 5 korun, že má být
- ony totiž pro tvé
nesedí jednotky
↑ zdenek1: To si také myslím, a proto soudím, že byla chyba v zadání. Pak by se to krásně řešilo... A proč by měly sedět jednotky, vždyť je to jen vztah mezi Xc a R? Jak kdybych řekl, Xc je stejně velké, jako když vydělíš 3 odporem R?
↑ nicnevím: ve fyzice vždycky musí sedět jednotky. jednotkou odporu je ohm, jednotkou kapacitance je rovněž ohm.
↑ zdenek1:
vsadím i více. O jednotkách už ↑ pohovořeno:. A takový 100 % vzorec to byl :-)
↑ rleg:
děkuji.