Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám takový zvláštní problém s jedním příkladem.
Zadání: Najdete derivaci funkce ln(arctg(x))/cos(x).
Vysledek zkuste zapsat syntakticky spravne a jako hodnotu funkce v bode x, zejmena 3x a 3*x neni totez, stejne tak A/B*C a A/(B*C) neni totez ani A+B/C a (A+B)/C neni totez ani sinx a sin(x) neni totez
Rekapitulace dat:
F = ln(arctg(x))/cos(x),
A = {x^3, cotg(x), ln(x), sin(x), tg(x)},
B = {2^x, cos(x), exp(x), arctg(x)}
Nedělalo mi problém najít derivaci fce, vyšlo mi (cosx/((1+x^2)*arctgx))-(lnarctgx*(-sinx)), spíš nevím, co s tím A a B, jestli to jsou matice nebo co nebo netuším, jak z toho najít tu hodnotu funkce v bodě. Prosím, poraďte mi, jak na to. Díky přdem. :)
Ahoj ↑ bloom:,
Aj mne sa zda tvoj text nejasny.
Mozes dat ine podrobnosti, ako napriklad rieseni podobny priklad, alebo skripta, z ktorych to je?
Dakujem.
Tady je mé zadání:
Priklad 9:
Najdete derivaci funkce
x/(x^2+1)^(1/2)/tg(x)
Vysledek zkuste zapsat syntakticky spravne a jako hodnotu funkce v bode x, zejmena
3x a 3*x neni totez, stejne tak
A/B*C a A/(B*C) neni totez ani
A+B/C a (A+B)/C neni totez ani
sinx a sin(x) neni totez.
Nemuzete psat f^-1(x), musite napsat f(x)^(-1).
Zopakujte si:
Diff(2^x,x) = 2^x*ln(2)
Diff(x^3,x) = 3*x^2
Diff(cos(x),x) = -sin(x)
Diff(cotg(x),x) = -1-cotg(x)^2
Diff(exp(x),x) = exp(x)
Diff(ln(x),x) = 1/x
Diff(sin(x),x) = cos(x)
Diff(tg(x),x) = 1+tg(x)^2
Diff(arctg(x),x) = 1/(x^2+1)
D(f@g)=(D(f)@g)*D(g)
tedy
diff(f(g(x)),x)=D(f)(g(x))*diff(g(x),x)
D(f/g)=(D(f)*g-f*D(g))/g^2
tedy
diff(f(x)/g(x),x)=(diff(f(x),x)*g(x)-f(x)*diff(g(x),x))/g(x)^2
jmena goniometrickych a dalsich funkci jsou:
sin(x) cos(x) tan(x) cot(x)
sinh(x) cosh(x) tanh(x)
sech(x) csch(x) coth(x)
arcsin(x) arccos(x) arctan(x) arcsec(x) arccsc(x) arccot(x)
arcsinh(x) arccosh(x) arctanh(x)
arcsech(x) arccsch(x) arccoth(x)
arctan(y, x)
pripistne prezdivky:
alias(tg=tan,cotg=cot,arctg=arctan,arcotg=arccot);e:=exp(1);
)
------------------------------
Rekapitulace dat:
Priklad 9.:
F = x/(x^2+1)^(1/2)/tg(x),
A = {x^3, cotg(x), ln(x), sin(x), tg(x)},
B = {2^x, cos(x), exp(x), arctg(x)}
Taky si moc nevím rady, co mám vlastně hledat za výsledek. Výsledky mi nejsou uznány i po kontrole v MAW. Díky
↑ samum:
Zdravím,
děkuji za upřesnění. Viděla bych za důležité zkontrolovat, zda jsme správně přečetli zadání: F = x/(x^2+1)^(1/2)/tg(x) přepsáno jako:
Prosím kolegy o kontrolu tohoto přepisu, děkuji.
Potom to zderivuj (jako podíl, jmenovatel je součin a obsahuje složenou funkci atd. V tom asi problém není). Podle Tvého příspěvku mám dojem, že je nutné používat přesné zápisy, tedy nejen dostatek závorek, * jako násobení, dokonce derivace tg(x) je upravena na zápis Diff(tg(x),x) = 1+tg(x)^2 (místo 1/(cos(x))^2). Zda je nutné použit přesně tento zápis, to opravdu neposoudím.
Potom přepis tg(x)=tan(x) (máš "pripistne" - rozumí se "pripustné?)
A nakonec - A, B - už jste používali v některém jiném příkladu A, B? Neočekává se, že místo každé položky např v A nahradíš v zápisu derivace písmenkem A a položky z B nahradíš písmenkem B a výsledek bude například (A^2-3*B)/(A*B)?
Jak jsi řešila něco jiného z této sady úloh? Děkuji.
↑ samum:
bohužel, nevím, co se dá dělat. Měla jsi v plánu zeptat se vyučujícího - podařilo se? Je také autorem čínského kaligrafického sloupečku?
↑ Kiny:
v WA, pokud klepneš na text napravo pod výsledkem, tak se objeví definice atd. Stačí tak? Myslím, že váš program tento zápis nebude chtít.
A prosím Tebe - je snad v názvu tématu napsáno, že je to filiálka vašeho vzdělávacího ústavu (ostatně - který to je - PEF CZU?). Co píšeme v pravidlech o samostatném tématu na vlastní dotaz? Děkuji.
Moja chyba, ospravedlnujem sa. Z inych for som zvyknuty na spajanie podobnych prispevkov s cielom co najviac minimalizovat pocet zalozenych tem.
Moze mi proism este niekto pomoct v tejto teme, alebo mam zalozit novu?
neviem ako vo vysledku nahradit sec, ktory, ako si pisala ,program neakceptuje
↑ Kiny:
:-) to je problém jiných fór.
Podle definice sec(x)=1/(cos(x))
U vás je dokonce požadována identita
Diff(tg(x),x) = 1+tg(x)^2
tedy je možné, že až tak upravit, ale od kolegyňky jsem se nedověděla nic ↑ příspěvek 14:.
A ten ústav? :-)