Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Prosím Vás když počítam součet napr. kationtů MgO ,tak mi stačí sečíst všechny kationty a vydelit je latkovym množstvím MgO ,ne? Vysledek mám ale špatne !?
Je tam : CaO , MnO ,FeO ,MgO ,SiO2 , Al2O3 ,P2O5 , FeS, CaS , CaF2 ,S ,
Otazka zní : Určete složení roztoků kationtů a aniontů!
Zdravím,
rozumí se, že v roztoku jen jedna sloučenina? Nebo všechno, co je v seznamu, je v jednom roztoku? nemá se uvažovat rozpustnost, disociace a případně i vlastností jednotlivých oxidů (zásadotvorný, kyselinotvorný, amfoterní) a pod. dalších sloučenin?
Děkuji.
↑ nuno666:
děkuji, v 2. sloupci jsou hmotnostní procenta - pokud vezmeš 100 g směsí, číselně je složení totéž, jen v g.
U každé položky doplníš, co poskytuje - kationty a anionty a přepočteš podle M_r kolík poskytuje do směsí v g. Potom procentuální složení jen za kationty a jen za anionty. Může být? Děkuji.
↑ nuno666:
tak jo : napr. CaO = Ca 2+ + O2- hmotn. procento 47 latkove množství 56
MnO = Mn 2+ + O 2- hmotn.procento 12,5 latkove množství 71
doplníš co poskytuje,to jako rozdelit Cao 56 na = Ca40 a O16?
Nevím potřeboval bych čast vypočítat ,alespon CaO a MnO.
CaO = Ca 2+ + O2- hmotn. procento 47 molární hmotnost 56.
Jelikož jsme se dohodli, že bereme 100 g směsí, máme 47 g CaO. Pro jeden mol platí:
56 g CaO ....... obsahuje 16 g O a 40 g Ca
47 g CaO obsahuje (47*16)/56 g O a (47*40)/56 g Ca.
(jak jsem sestavila trojčlenky - je jasné?)
----------------------------------------------------------------------------------------
MnO = Mn 2+ + O 2- hmotn.procento 12,5 molární hmotnost 71
71 g MnO ........ obsahuje 55 g Mn a 16 g O,
12, 5 g MnO obsahuje (obdobná trojčlenka).
Tak udělám pro každý řádek.
Sečtu hmotnost všech aniontů. A pro každý řádek stanovím procentuální podíl aniontu.
Stejně pro kationty.
Nejlépe si udělat tabulku v Excel.