Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 05. 2012 00:23

koza.p
Reputace:   

Obvody střídavého napětí

Děkuji za předešlou pomoc...připravuji se na maturitu a tak tu projíždím příklady a zrovna u obvodů střídavého proudu jsem se zasekl a mám pocit, že nic nevím.
Našel jsem tu ještě dva příklady, se kterými si neumím poradit. Nebo jsem tím spíš zahlcený, jak to dělám naráz (předsevzetí, že udělám celou elektřinu za den vzalo za své) a nemám to utříděné.
1)
Cívka o indukčnosti 50mH a odporu vinutí 10 je sériově spojena s kondenzátorem o kapacitě 2F. Obvodem prochází střídavý proud o amplitudě Im=100mA a frekvenci 500Hz. Určete impedanci obvodu a amplitudu napětí.
---
Vypočetl jsem si kapacitanci a induktanci a odečetl je a protože se v obvodu nevyskytuje rezistor, vynechal jsem R ze vzorce impedance, ale výsledek mi nevyšel (má vyjít 10). A nechápu, proč je zadaný odpor vinutí, který je podstatný pro stejnosměrný proud...nebo ne?
------------------------------
2)
Do obvodu střídavého proudu o f=50Hz je zapojena tlumivka o indukčnosti 1,50H a odporu 150. Tlumivkou prochází proud I=450mA. Určete U na tlumivce a fázový rozdíl mezi U a I.
---
Vypočetl jsem U=I*induktance = 212 a ve výsledcích je 220V ... tak nevím, je-li to špatně nebo je to odchylka..ikdyž tak velká .. a fázový rozdíl jde úplně mimo mne

• (téma jako vyřešené označil(a) koza.p)

#2 11. 05. 2012 07:28 — Editoval smatel (11. 05. 2012 07:30)

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

Re: Obvody střídavého napětí

Zdravím,
1. odpor vinutí je právě ta rezistance, kterou si vynechal - i cívka má svůj odpor klasický, který má, ať jí protéká jakýkoliv proud - chová se i jako rezistor. (takže to řešíš jako složený obvod - cívka + rezistor)
2. Tady je asi háček v tom, že se ptají na napětí na cívce (odpor vinutí + induktance), ne na ideální cívce (ta má pouze induktanci). Takže musíš vypočítat výslednou impedanci (to je zdánlivý odpor cívky jako celku) a pak vypočítat U = ZI. Co se týče fázového posunu, zakresli si napětí (nebo ty odpory) do fázového diagramu (u cívky je prvně napětí pak proud), bude tam nějaký pravoúhlý trojúhelník, tam nějaká goniometrická funkce a lze vyjádřit fázový posun - tj. úhel, o který předbíhá napětí proud (proud si ztotožni s osou x)

#3 11. 05. 2012 12:04

koza.p
Reputace:   

Re: Obvody střídavého napětí

↑ smatel: Děkuji moc

Zápatí