Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 05. 2012 20:11

Nine
Reputace:   

Hodnota determinantu

Zdravím,
moc prosím o pomoc s určením hodnoty determinantu. Měla bych to určit dvěma způsoby: 1) užitím el.transformací, 2) rozvojem podle vhodného řádku či sloupce.
V matice se příliš neorientuji, a tímto si bohužel vůbec nevím rady.

Matice je daná takto:
A = | 0 2 3 -5 |
      |-2 3 3 -5 |
      |-1 1 4 -1 |
      | 7 -3 2 0 |

#2 11. 05. 2012 21:38

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Hodnota determinantu

Zdravím,

mám dojem, že už bychom se museli losovat, který hrdina půjde vysvětlovat výpočty determinantů.

Zkus projít tento materiál, jsou tam i videa (v řešených) atd. Víš, kde se dá výpočet determinantu zkontrolovat? Děkuji.

#3 11. 05. 2012 21:41

Ester
Zelenáč
Reputace:   

ad a) uzitim el. uprav: uprav si matici na schodovity tvar, potom je hodnota determinantu jen vynasobena cisla na diagonale

ad b) rozvojem podle radku, ci sloupce: vyber si naprikklad prvni radek, a pote postupuj dle vzorce, ktery mas urcite z prednasek nekde zapsany, nebo ho najdes ve skriptech ;)

Kdyz si i nadale nebudes vedet rady, tak napis

Hodne stesti ;)

#4 11. 05. 2012 21:46

Nine
Reputace:   

↑ jelena:
Děkuji.
Již se mi podařilo spočítat determinant rozvojem vhodného řádku. Zkontrolovala jsem správnost výpočtu na http://www.wolframalpha.com.

Ale nějak nepobírám, co se po mn chce ve výpočtu  tím prvním  způsobem.

#5 11. 05. 2012 21:48

Nine
Reputace:   

↑ Ester:
Děkuji za objasnění.  Nevěděla jsem právě k jakému výsledku mám tu upravu pomocí transformací směřovat.

#6 11. 05. 2012 22:23 — Editoval Nine (11. 05. 2012 22:50)

Nine
Reputace:   

↑ Ester:
Mohu se ještě zeptat: ty hodnoty by měly vycházet stejně nebo by mezi nimi měl být nějaký vztah či je možné, že vychází naprosto odlišně?

Rozvojem mi vyšel determinant 15. Ale do těch transformací sjme se nějak zamotala a vychází mi to nějakých 874, což se mi nezdá jako správný výsledek.

#7 11. 05. 2012 22:48

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

determinant je maticou jednoznačne určený teda jeho hodnota nemôže závisieť na metóde jeho výpočtu pri elementárnych úpravách pozor napr. na to, že výmena riadkov zmení znamienko a vynásobenie riadku vynásobí aj determinant

MATH IS THE BEST!!!

Zápatí