Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
moc prosím o pomoc s určením hodnoty determinantu. Měla bych to určit dvěma způsoby: 1) užitím el.transformací, 2) rozvojem podle vhodného řádku či sloupce.
V matice se příliš neorientuji, a tímto si bohužel vůbec nevím rady.
Matice je daná takto:
A = | 0 2 3 -5 |
|-2 3 3 -5 |
|-1 1 4 -1 |
| 7 -3 2 0 |
Zdravím,
mám dojem, že už bychom se museli losovat, který hrdina půjde vysvětlovat výpočty determinantů.
Zkus projít tento materiál, jsou tam i videa (v řešených) atd. Víš, kde se dá výpočet determinantu zkontrolovat? Děkuji.
ad a) uzitim el. uprav: uprav si matici na schodovity tvar, potom je hodnota determinantu jen vynasobena cisla na diagonale
ad b) rozvojem podle radku, ci sloupce: vyber si naprikklad prvni radek, a pote postupuj dle vzorce, ktery mas urcite z prednasek nekde zapsany, nebo ho najdes ve skriptech ;)
Kdyz si i nadale nebudes vedet rady, tak napis
Hodne stesti ;)
↑ jelena:
Děkuji.
Již se mi podařilo spočítat determinant rozvojem vhodného řádku. Zkontrolovala jsem správnost výpočtu na http://www.wolframalpha.com.
Ale nějak nepobírám, co se po mn chce ve výpočtu tím prvním způsobem.
↑ Ester:
Mohu se ještě zeptat: ty hodnoty by měly vycházet stejně nebo by mezi nimi měl být nějaký vztah či je možné, že vychází naprosto odlišně?
Rozvojem mi vyšel determinant 15. Ale do těch transformací sjme se nějak zamotala a vychází mi to nějakých 874, což se mi nezdá jako správný výsledek.
determinant je maticou jednoznačne určený teda jeho hodnota nemôže závisieť na metóde jeho výpočtu pri elementárnych úpravách pozor napr. na to, že výmena riadkov zmení znamienko a vynásobenie riadku vynásobí aj determinant