Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 05. 2012 22:55

cree
Zelenáč
Reputace:   

Středoškolská matematika

Dobrý den,
chodím na průmyslovku a matematika mě vždy bavila, mrzí mě ale, že máme menší dotaci matematiky než gymnázia (aspoň některá, hodně jich má i stejnou).

Vím, že se dotace matematiky na SŠ dělí na 5 hodin týdně, 3 hodiny (a pak dále pro učně..).
Neznáte prosím rozdíl učiva (rámcově by měli být stejné) 5 hodinové a 3 hodinové dotace matematiky? Chtěl bych se ji přinejmenším doučit.

Dále bych se zde rád zeptal, zda by jste mi nedoporučili nějaké odvětví matematiky s minimální návazností na střední školu (nebo alespoň návaznost max. na učivo 3 ročníku :-).

Děkuji za případně odpovědi :)

#2 12. 05. 2012 00:47

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

Re: Středoškolská matematika

Ahoj, já teď maturuji a jsme na průmyslovce. Obor technické lyceum - blok strojírenství.

A musím říci, že z matematiky, mám základ, který "stačí" na první semestr vysoké školy. Integrální počet, Diferenciální, matice, determinanty, parciální derivace .. Kámoška na gymplu z tohoto zná jen půlku ...

A dotaci máme 4 hodiny týdně. Celé čtyři roky.

#3 12. 05. 2012 11:19

Phate
Reputace:   99 

matice determinanty ani parcialni derivace se neuci na vsech strednich skolach a ani nejsou povazovany za automatickou znalost pri prichodu na vysokou skolu, ale je pravda, ze pokud nekdo v zivote nevidel derivace a integraly a na vysoke skole se berou jen jako opacko, tak muzou mit problem, ale znam lidi, kteri se tim prokousali v pohode, jen to chce trochu zabrat

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

#4 12. 05. 2012 11:38

cree
Zelenáč
Reputace:   

Oky, diky moc, mrknu na to. :)

S těmi dotacemi.. to mi došlo až teď, že zde bude mít každý asi jinou dotaci, protože prý můj ročník jako první má školní vzdělávací program místo rámcového, což znamená, že by jsme měli teoreticky mít všichni se stejným stupněm vzdělání stejnou i látku v matematice. (ta dotace týdně je v prváku 4 hodiny, druhák 3, třeťák to samé a 4. ročník zatím nevím :o).

Jde o to, že jsem slyšel, že školy s vyšší hodinovou dotací (typicky Přírodovědný, tech. lycea a gymnaziální studenti, kteří si zvolili různé přírodovědné větve studia) berou rámcově to samé, ale poněkud detailněji.

Např. v analytické geometrii jsme počítali s elipsou umístěnou ve středu soustavy souřadnic a ve školách s vyšší dotací se počítalo i se středem elipsy mimo.. střed soustavy. (né že by se zrovna toto nedalo nějak odvodit, ale myslím, že u pokročilé látky bychom mohli vynechat nějaké zajímavé řešení)

#5 12. 05. 2012 12:28

Jan Jícha
Veterán
Web

↑ cree: Tak asi záleží i na učiteli. Jak to stíhá, jak to dokáže vysvětlit. My zrovna chytili učitele, který to dokáže vysvětlit opravdu hodně dobře. Ostatní (maturitní) třídy z matiky tápou, 17 lidí od strojařů nepustili z matiky k maturitě. Protože mají blbou učitelku a ta to opravdu neumí vysvětlit.

A koho učil náš třídní, tak ten to vždycky doučoval ostatní v prváku. My jsme defakto v půlce třeťaku dobrali středoškolskou látku k maturitě a rok jsme brali látku vyšší. Takže třeba ta matematická analýza, která je ve většině případů v prvním semestru, by měla být pro nás spíš lehkým opáčkem.

Ale taky záleží na samostudiu. Mě matika chytla až od prváku. A když nemám co dělat, jdu sem a čtu si. A dozvěděl jsem se hodně věcí dopředu ;) a zjistil jsem toho hodně. Takže když tu půl hodinky denně zabrouzdáš, tak nic neztratíš ;)

#6 12. 05. 2012 13:47

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Honza Matika napsal(a):

Takže třeba ta matematická analýza, která je ve většině případů v prvním semestru, by měla být pro nás spíš lehkým opáčkem.

tak mi prosím zopakuj Weierstrassovu větu. s důkazem, samozřejmě:)

#7 12. 05. 2012 13:49

Jan Jícha
Veterán
Web

↑ Stýv: Já to myslel (češtinářskou) hyperbolou ;)

#8 12. 05. 2012 14:10

elypsa
Místo: Stará Boleslav
Reputace:   40 

↑ Honza Matika:

Můžu se zeptat kam směřuješ na vysokou?:)

Baf!

#9 12. 05. 2012 14:35

Jan Jícha
Veterán
Web

↑ elypsa: Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta strojní - Strojní inženýrství.

Zápatí