Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahojte, prosim vas mozte mi zkontrolovat tento priklad? neviem ci postupujem spravne pri urcovani priesecnikov, lebo neviem ako mam postupovat ked tam mam ten logaritmus...(2.krok) a pri rieserni parnosti a neparnosti a pri urcovanie periodickosti...(3.krok)
a taktiez nie som si ista tym ci som spravne urcila asymtotu bez smernice...
zadnie priklau je y=ln(1-x2) + 1 (cize x na druhu), posielam v dvoch obrazkoch aby to bolo citatelne
dakujem vopred
Promin, ale tohle je pro nejakyho lustitele krizovek asi, v tech necitelnych muchach, aby se prase vyznalo. Kazdopadne:
2) pruseciky: preved to na jeden logaritmus, jednicku si napis jako ln e a pouzij vetu o souctu logaritmu
3) parita: vyzkousela jsi -x a vysla ti ta sama funkce, takze funkce by mela byt suda a pokud se nemylim, tak neparna je licha, jak jsi k tomu dosla?
neperiodicitu by to chtelo nejak obhajit, ale mas pravdu neperiodicka je
Chybi ti tam celkem podstatny def. obor na zacatku, z nehoz bys vycetla, ze ta funkce se odehrava jen na intervalu (-1,1) takze zadne asymptoty se smernici neni potreba resit, resp. vysledek -nekonecno je v te limite uplne mimo misu, asymptoty bez smernice vyresis limitou v bodech nespojitosti a krajich def. oboru
vic uz se mi z toho lustit nechce, snad ti to pomuze
↑ Phate:
ok dakujem, a ked pocitam asymptoty bez smernice tak postupujem
cize nema ABS ?
↑ Phate:
ln 0 je minus nekonecno ?
↑ Phate:
a prosim ta ked pocitam priesecniky s osami a hladam priesecnik s osou x, teda y=0
a pocitam : y=ln(1-x2) + 1
cize 0=ln(1-x2) + 1 => -1=ln(1-x2)
a neviem ako dalej ....
↑ Phate:
zial nic mi to nezobrazuje, a vobec neviem ako na to...
↑ jahodka007:
neumis odlogaritmovat rovnici nebo co je za problem?
radim pouzivat trochu google na ty jednoduche veci, hned prvni odkaz: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=13860
Stránky: 1