Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zadání: 
Poměrně logicky jsem si vzal subst.
Poté přes parciální zlomky jsem se dostal na 
Vidím v tom docela jasně využití
, ale nějak nevím, jak to tam nacpat. Nevěděl byste někdo?
myslim, ze toto bude lehci resit pres goniometrickou jednicku a snizovani mocniny pomoci cos2x i kdyz jit by to melo obema zpusoby no musis si s tim trochu vyhrat, bud pres nejakej per partes snizit tu mocninu nebo pres pricteni+odecteni vyrazu ve jmenovali, aby se ti s tim lip pocitalo
↑ Phate:
což o to, přes gon. jedničku a cos 2x už se mi to povedlo spočítat - sice to bylo delší, ale vyšlo to.. pak jsem to zkoušel i přes druhou možnost (tedy tu substituci) a tam mě dost zarazil právě
.. zkoušel jsem ledacos a pořád mi z toho nic kloudnýho neleze..
nenapadá Tě, co konkrétně tam zkusit za per-partes nebo jak si s tím pohrát, páč já už zkusil asi všecko, co mi přišlo na mysl.. teď už mi to totiž ani tak nejde o výsledek celkovýho integrálu, ale jen o postup, když se mi tam zas někdy objeví
nebo něco podobnýho.. ;)
melo by to jit podobne jak tady http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=285565#p285565 stejne substituce, ale dostanes
, kterej uz budes muset delat pres snizeni stupne. Urcite by to slo i nejak jinak, nevim jestli pres ten per partes, jak nad tim tak premyslim, tak to asi nebude spravna cesta. Co me jeste napadlo, tak do citatele pridat vyraz
a nejak si s tim vice pohrat, tezko rict.
Zdravím,
ještě doplním ke kolegovi Phate.
k úvodním integrálu
atd se mi jeví jako velmi pohodlná cesta (a nemůže být dlouhá).
K integrálu:
váženého kolegu 4 roky zpět nadchla Ostrogradského metoda.. Tento integrál je vhodný pro metodu. Něco podobného jsme řešili zde.
↑ jelena:
Také zdravím,
tak tuto úpravu jsem v tom opravdu neviděl - určitě se jedná o tu nejjednodušší možnost - díky za ni!
Tak jsem Ostrogradského metodu hned zkusil (byla pro mě nová) a hned při prvním užití jsem se trošku zaseknul:
Po derivaci a roznásobení mi ale vyšly rovnice:

tedy: 
Pro A a C mi tedy vyšel jen vzájemný vztah - takže mám dojem, že ani tudy cesta nevede. Nebo se pletu?
↑ mikca101:
o goniometrické úpravě píše kolega ↑ Phate: (snižovat mocniny).
K Ostrogradskému: napravo polynom v čitateli má být o 1 menší stupeň, než nejvyšší v jmenovateli, tedy 
↑ jelena:
Aha, mně přišlo, že zde ↑ Phate: hovořil o úpravě přes cos 2x společně s gon. jedničkou - tedy o vzorce>
a
přes které to teoreticky taky šlo. I když to vyšlo poměrně škaredě. ;)
Ach tak, tak to jsem to z těch materiálů špatně pochopil - díky, zkusím dopočítat!
Edit - Nádhera! Krásně to vyšlo a navíc jsem pochopil, proč k tomu výsledku došel i MAW (někde jsem viděl, že Ostrogradského metodu umí, ale jen nepíše, že ji používá). Díky moc!
↑ Phate:
Dobrý, tak to jsme si jen nerozuměli. ;) Já to nakonec pomocí těch dvou vzorců vypočítal i tak, jen je to počítání potom o něco delší a výsledek není tak hezkej jako při využití právě při užití:

Takže díky i Tobě ;)