Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěla byh se zeptat, jak poznám z grafu fázi kmitavého pohybu a jak ji vypočítám. Dále bych se chtěla zeptat i na počáteční fázi, domnívala jsem se, že počáteční fáze nastane tehdy, pokud graf prochází rovnovážnou polohou, ale našla jsem příklady, kde to mu tak nebylo. Mohl by mi prosím někdo tuto problematiku vysvětlit? Děkuji za odpověď.
↑ domin.a:
Fáze, pokud vím, je v té rovnici argument té harmonické funkce (sin/cos). Počáteční fáze, jak název napovídá, je fáze na počátku, tedy v čase t=0. Konkrétní hodnota tedy souvisí s volbou okamžiku, kdy t=0.
Jinak řečeno,
v té rovnici říká, jak rychle se to vlní, tedy jak moc je ta (ko)sinusoida zhuštěná.
na začátku mi říká, jak vysoko jednotlivé vlny toho grafu půjdou. A počáteční fáze jenom celým grafem posouvá doleva nebo doprava (podle znaménka).
Záleží na mně, kdy si řeknu: "tak, v tomto okamžiku začínám měřit čas, t=0". Počáteční fáze pak musí být taková, aby výchylka odpovídala.

Pokud myslíš fázový diagram, tak okamžitá fáze kmitavého pohybu je dána úhlem (resp. orientovaným), který svírá polohový vektor hmotného bodu v daném čase s kladnou osou x. V rovnici vyjadřují okamžitou výchýlku hmotného bodu na čase je okamžitá fáze představována argumentem goniometrické funkce. Tedy v případě takového rovnice
je fáze
V té fázi v rovnici výše je
počáteční fáze pohybu. Na grafu (časovém diagramu) začíná v čase t=0 sinusovka už s nějakou výchylkou, a této výchylce odpovídá poloha bodu ve fázovém diagramu a onen úhel je počáteční fáze.